Welkom op de website van Vallei

2 december 2019

Herscore voor onze boeren

Iedere drie jaar mag elke Vallei Boert Bewust-boer er weer aan geloven: een herscore. Maar wat houdt dat in en waarom is dat eigenlijk? We gingen een ochtend mee met scoorder Marleen Rebel.

Marleen Rebel is vandaag te gast bij Boerderij Weelderen in Putten. Familie van de Kamp is inmiddels ruim 3 jaar lid van Vallei Boert Bewust. Dat is het moment dat Marleen of haar collega Christianne Hennipman certificeerders weer langs gaan voor een nieuwe certificering. “Als Boert Bewust vinden wij het scoren belangrijk. Als veehouder ben je niet zomaar Boert Bewust-boer. Je denkt heel bewust na over jouw manier van boeren. Uiteindelijk neem je ook daadwerkelijk bovenwettelijke maatregelen om bij de club te mogen horen. Daarom vinden we het scoren een belangrijke en mooie eerste stap richting verbinding met de maatschappij”, legt Rebel uit.

Sterren per onderdeel

Marleen beoordeelt tijdens een bedrijfsbezoek elk bedrijf uitgebreid op de onderdelen: milieu, energie, welzijn, diergezondheid, maatschappij, natuur en beeldkwaliteit. Voor elk onderdeel zijn punten te verdienen voor elke niet-wettelijke maatregel die de veehouder toepast. De punten zetten we om in sterren. Hoe meer sterren, hoe bewuster dit onderdeel ruimte inneemt in de bedrijfsvoering van het bedrijf.

Foto’s maken en gegevens verzamelen

Samen met Sanne van Boerderij Weelderen neemt Marleen de complete certificering door. De laptop en administratie komen er bij om alle benodigde documenten op te zoeken en de gegevens zorgvuldig te noteren. Vervolgens maakt Marleen samen met de boerin een ronde over het erf om de gecertificeerde onderdelen te bekijken en bewijsmateriaal te verzamelen.

Certificering aanpassen aan ontwikkelingen

“De agrarische sector ontwikkelt enorm snel. Maatregelen die voorheen extra waren, kunnen nu ineens wettelijk zijn. Dat betekent dat wij onze certificeringsschema ook regelmatig aanpassen. Door elke deelnemer iedere 3 jaar opnieuw te certificeren blijven we de vinger aan de pols houden. Niet voor niets dus dat de certificering voor alle Boert Bewust-gebieden geldt”, vertelt Marleen. Door foto’s en bewijzen op papier borgt Rebel de certificering.

Score inzien

“Je vindt de sterren bij ieder bedrijf op haar bedrijfspagina via de website van Boert bewust. Zo zie je bijvoorbeeld dat Boerderij Weelderen vooral scoort op het gebied van milieu, welzijn en maatschappij”, laat Marleen zien, die samen met Christianne Hennipman een van de onafhankelijke certificeerders voor alle Boert Bewust-gebieden is. “Ik vind het mooi om te zien hoe bedrijven zich inzetten om hun bedrijf verantwoord in te richten en zich transparant open te stellen voor hun omgeving”, besluit Rebel enthousiast. En Boerderij Weelderen? Die heeft haar certificaat binnen en kan weer 3 jaar vooruit!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze