Welkom op de website van Vallei

Boerderij Weelderen

Wij, familie van de Kamp, houden op onze boerderij ‘Weelderen’ in het Gelderse Putten onder andere 55 melkkoeien en 30 kalfjes. Onze koeien zijn te herkennen aan onze stalnaam Weelder. Ons bedrijf is een echt gezinsbedrijf. Naast Peter en Gerda, dragen ook de kinderen Eric, Sanne, Esther en Marleen graag hun steentje bij.

Fokkerij is onze grote passie. We vinden het een mooie sport om steeds betere kalfjes te krijgen. Zo nu en dan mag er een stiertje van ons naar een landelijke organisatie voor Kunstmatige Inseminatie (KI), zodat ook andere boeren hun koeien kunnen laten insemineren door onze stier.

Van april tot november zijn onze koeien, en ook de oudste kalfjes, in de wei te vinden. Twee keer per dag melken wij onze koeien. Om de twee á drie dagen komt Bel Leerdammer de melk halen om heerlijke Leerdammer kaas van te maken. En wist je dat al onze koeien een (familie)naam hebben? Esmonique, Hansa en Lucie vind je bijvoorbeeld bij ons in de stal.

Wij zijn trots op ons bedrijf. Daarom doen wij mee aan Vallei Boert Bewust en laten wij je graag kennis maken met onze dieren. Je kunt dan ook bij ons terecht voor een workshop koeien melken of rondleiding. Daarnaast laten we op social media graag zien hoe het dagelijkse leven er bij ons op de boerderij uit ziet.

Meer weten over Boerderij Weelderen? Kijk op www.boerderijweelderen.nl of volg ons op Facebook (@Weelderen) of Instagram (@weelderworkshop)

Graag tot ziens bij ons op de boerderij!

Boerderij Weelderen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Boerin Sanne vindt het erg leuk om mensen over haar bedrijf te vertellen. Dit is te zien op de website (http://www.boerderijweelderen.nl/) en op Facebook en Instagram waar regelmatig leuke foto’s en verhaaltjes geplaatst worden. Daarnaast kun je bij haar ook een workshop melken doen! Als dat nog niet genoeg is, organiseert de familie van de Kamp jaarlijks een weidefeest en zetten zij zich in voor onder andere weidevogels.

  • Er wordt op de boerderij op verschillende manieren aan het milieu gedacht. Zo verbouwt het bedrijf al het eigen ruwvoer (zoals gras en mais) voor de koeien. Daar komt dan geen transport bij kijken. Ook zorgen ze dat er geen ongewenste stoffen in het bodemwater terecht komen door stro onder de kuil te leggen. Een kuil is een vorm van opslag voor bijvoorbeeld gras en mais die veel op boerderijen gebruikt wordt. Uit de kuil komen veel stoffen vrij, door hier een laag stro onder te leggen worden de stoffen opgevangen en kunnen ze (wanneer de kuil op is) veilig worden afgevoerd. Als laatste wordt er op het bedrijf nauw bijgehouden hoe de stikstof- en fosfaatkringlopen zijn.

  • Als de melk uit de koe komt is deze nog lekker warm, maar om de melk goed te houden moet deze snel gekoeld worden. Op boerderij Weelderen doen ze dit al voordat de melk in de tank komt, waardoor het minder energie kost.

  • Koeien vinden het heerlijk om te schuren en het is hier nog beter, doordat er een speciale borstel voor hangt die zelfs draait wanneer een koe er tegenaan leunt. Daarnaast wordt goed voor de kalfjes gezorgd. Zes weken voor het kalven komt de koe in een mooie ruimte met stro waar ze in alle rust kan gaan en staan. Wanneer het kalfje ter wereld komt staat deze ook de eerste 3 maanden van zijn leven alleen op stro. Als laatste wordt er ook voor een prettig klimaat in een deel van de stal gezorgd door dakisolatie. Zo is het zomers niet te warm en winters niet te koud.

  • De koeien van Boerderij Weelderen staan van ongeveer april tot en met november in de wei, waar u ze ook kunt bewonderen als u langsfietst!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze