Welkom op de website van Vallei

9 maart 2024

De week van vlees & zuivel

“Doe mee met de ‘Eet meer vlees en zuivel-week’’. Ik zie de plaatjes en oproepen nogal veel voorbijkomen deze week. Even Googelen, en inderdaad het is deze week de Nationale week zonder vlees en zuivel. Nu weet je dus ook gelijk in welke boerenbubbel ik zit 😉. Wat ik mooi vind aan deze plaatjes, of je er nu de week van ‘zonder’ of van ‘veel’ van maakt, is de waarde van deze bijzondere producten. Als koeienboerin blijf ik het fascinerend vinden, dat onze koeien van onbruikbaar gras voor mij als mens, hoogwaardige eiwitten in de vorm van zuivel of vlees kunnen maken. Wonderlijk gemaakt toch?! Dus wat goed om aandacht te vragen voor de waarde van deze producten! Er loopt een levend wezen rond, wat ingenieus werkt en uiteindelijk als voedsel dient. En dat dier, dat verdient de beste zorg die we maar kunnen geven. Ik ben dan ook apetrots op mijn Nederlandse collega’s, die daar elke dag hun stinkende best voor doen. We staan zelfs -letterlijk- wereldwijd bekend om het hoge dierwelzijn, de veiligheid en kwaliteit van ons vlees en zuivel.

En dat heeft naast een waarde, ook een prijs. Als boerin voelt dat toch een beetje als vloeken in de kerk, maar in mijn ogen is het dan ook niet erg om minder vlees of zuivel te consumeren. Zodat je als je wél vlees eet of zuivel consumeert, je kiest voor Nederlandse producten. Het liefst direct van de boer, zodat je het verhaal kunt horen én de werkelijke prijs voor de producten betaalt. En ja, dat is wellicht duurder dan je gewend bent. Ruimte, goede zorg voor dieren en ondertussen ook nog de natuur en het landschap verzorgen heeft nu eenmaal zijn prijs. Zuivel en vlees hebben veel waarde, behandel het dan ook op die manier. Goedkoop vlees uit het buitenland, niet-Nederlands zuivel, dat is echt niet meer van deze tijd. Wat mij betreft maken we er dus het nationale jaar zonder buitenlands vlees en zuivel van.

Dus of je deze week nu zonder of juist met extra veel vlees of zuivel viert: wees je bewust van de waarde! Wij zorgen deze week in ieder geval elke dag met veel plezier – net als al onze Vallei Boert Bewust-collega’s, -voor onze koeien die als geen ander de lekkerste melk kunnen maken!

 

Sanne van Raalte
Boerderij Weelderen

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze