Welkom op de website van Vallei

27 augustus 2020

Column Wildcamera

Wildcamera

Boeren in en met de natuur is prachtig , maar ook een hele uitdaging

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld, hoeveel kippen hebben jullie eigenlijk? Als we zeggen 18000 dan valt hun mond open van verbazing en zeggen ze: zoveel? Nou dat is voor een boer echt niet veel hoor, maar als burger kijk je daar dus heel anders tegenaan. Ik begrijp dat het veel lijkt, maar door alle vaste kosten voor dierwelzijn, milieu, diergezondheid en voedselveiligheid  is het nu eenmaal nodig om dit aantal dieren te houden. Als je er tenminste de kost mee moet verdienen.

Toch zijn ze na de rondleiding door de stallen en de ruim opgezette uitloop meestal veel positiever en vinden ze dat de kippen hier een geweldig leven hebben. Dat is ook zo en daar genieten we zelf ook elke dag van. De kippen gaan om 10 uur naar buiten en kunnen zelf kiezen of ze een stofbad in het zand nemen of al krabbend op zoek naar wormpjes of kevertjes. Weer anderen kiezen ervoor om wat gras te eten of wat vruchten die onder de 85 fruitbomen liggen. Maar ook in het bos en het olifantengras (miscathus soort riet) zijn veel kippen te vinden.

Dat er niet alleen kippen in de uitloop leven, zien we op de wildcamera. Overdag zie je ze zelden, maar ’s nachts is het een drukte van belang. Elke dag komen de Das, de Vos en een paar reeën kijken of er iets te eten valt. Prachtig natuurlijk, maar je wilt niet dat je kippen opgegeten worden. Daarom zijn we bezig om dassengaas te plaatsen. Dat is extra sterk gaas wat 50 cm onder het normale gaas de grond ingaat. Want we willen wel dat de kippen veilig rond kunnen scharrelen.

Marja de Vries
De Biohof
Terschuur

Voor meer informatie over het bedrijf, check de bedrijfspagina of de website

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze