Welkom op de website van Vallei

14 mei 2021

Column Vrijheid

Afgelopen  week was er weer de jaarlijkse viering van onze vrijheid. Ook bij ons ging  op 4 mei de  vlag halfstok om de mensen te gedenken die hun leven gegeven hebben.  En op 5 mei wapperde de vlag glorieus in de top: vrijheid moet je namelijk vieren. Vrijheid is kwetsbaar. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend.  Vrijheid om jezelf te kunnen en mogen zijn.  De vrijheid om afwijkende meningen te hebben. De vrijheid om het werk te doen wat je graag wilt en de opleiding te kiezen die je leuk lijkt. En vooral de vrijheid om in vrede te leven.

Voor vrijheid zijn wel een aantal voorwaarden noodzakelijk. Een daarvan is heel simpel:  er moet   voldoende voedsel  zijn.  Als er geen eten op je bord ligt en ook de schappen in de winkels zijn leeg, wordt het gelijk heel anders. Je hebt nu eenmaal eten nodig, elke dag weer.  Als dat eten er  niet is, is het maar de vraag hoe lang de vrede bewaard blijft.

In ons land is er juist overvloed.  In de supermarkt krijg je eerder last van keuzestress dan  van tekorten. Daardoor zijn wij het  vanzelfsprekend gaan vinden dat er altijd eten is: betaalbaar en met een enorme keuzevrijheid voor welke eetwens dan ook. Als iets zo vanzelfsprekend en overvloedig aanwezig is, dan wil je er ook steeds minder voor betalen. Nederlanders overschatten hoeveel geld ze uitgeven aan voedsel. Waar de meeste Nederlanders denken zo rond de 10% van hun besteedbaar inkomen uit te geven aan voedsel is dat slechts 8%. In 1969 was dit nog meer dan 30%, in 1980 16% en nu dus slechts die 8%.  Meer hebben we niet over voor ons dagelijkse voedsel.

En als er zoveel voedsel in overvloed is waarom heb  je dan  nog boeren nodig?  Wordt het hier niet geproduceerd dan halen we het wel elders: goedkoper vaak. Tijdens corona ontdekten we waar onze afhankelijkheid van het buitenland kan toe leiden: een run op paracetamol was het gevolg. Eten moeten we dagelijks. Laten we zorgen dat we daarvoor nooit afhankelijk worden van het buitenland.  Want als we hier in Nederland ergens goed in zijn, is het gezond en lekker eten produceren.  Waar we in alle vrijheid van mogen genieten!

Clara van Ravenhorst
Melkveehoudster en B&B in Woudenberg

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze