Welkom op de website van Vallei

8 oktober 2020

Column Trots om boer te zijn!

Nu het Covid virus ons langzaam weer meer en meer in de greep krijgt, gaan mijn gedachte weer terug naar de eerste Corona golf. Iedereen werd geacht thuis te blijven, de scholen gingen dicht en al het fysieke sociale verkeer kwam stil te liggen.  Mensen gingen hamsteren en de wereld leek stil te staan.

Mooi om te zien dat mensen in zo’n situatie meteen erg creatief worden en in oplossingen gaan denken.  Op het boeren bedrijf loop je ook vaak tegen onverwachte zaken aan. Een los lopende koe, een gesprongen waterleiding, elektriciteit die uitvalt. Dan moet je als boer ook creatief aan de bak om het probleem op te lossen. Dat maakt het vak van boer zijn ook zo mooi , de afwisseling met het routinematige ,  het onverwachte, met het te verwachte resultaat.

En dan heb ik het nog niet over het buiten zijn en in het buitengebied werkzaam zijn, dat is gewoon heel heilzaam.  Dat viel ook op toe bij de eerste golf de maatregelen werden versoepeld. Mensen gingen massaal naar buiten, de bossen liepen vol en er ontstonden fiets files.

Ook bij ons in de straat was het een komen en gaan van fietsers, brommers en voetgangers.  Er was voor het eerst besef  dat ons buitengebied niet meer de werk ruimte is van boeren maar dat het een recreatief uitlaat gebied van de stedeling is geworden.  Vind ik dat jammer? Ja! Moeten we ons er als boeren tegen verzetten?  Nee!  Het is het  gevolg van meer mensen bij elkaar, en meer mensen hebben meer  vrije tijd.  Het word er niet gemakkelijker op, want die burger zal steeds verder willen meepraten over wat er in ons buitengebied  gebeurd. Echter, ik zie het als een uitdaging en voor sommige boeren zelfs een kans. Je zag bijvoorbeeld dat Corona ook een boost gaf aan de boerderij winkels.

En we moeten tenslotte ook gewoon trots zijn op onze bedrijven en dat kunnen wij  op geen betere manier doen dan door Vallei Boert Bewust met elkaar open te  staan voor de burger.

Jaco Geurts
Varkenshouder in Scherpenzeel

Meer informatie over het bedrijf van Jaco? Bezoek zijn bedrijfspagina op onze website

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze