Varkenshouderij Veldhorst

Over Varkenshouderij Veldhorst

Lid geworden in december 2018

In 1972 zijn wij, de familie Geurts, neergestreken op boerderij ‘Veldhorst’ in Scherpenzeel (Gld). De boerderij ligt in het noordelijke buitengebied van Scherpenzeel, tegen het dorpje de Glind aan. We hebben een varkenshouderij met 400 moedervarkens. ‘Veldhorst’ is altijd een varkensbedrijf geweest waar in de loop van de tijd meer stallen zijn bij gekomen of vervangen. Dit heeft er voor gezorgd dat het bedrijf levensvatbaar bleef en aan de maatschappelijke eisen kon voldoen. De geboren biggen uit de moedervarkens blijven hun hele leven op het bedrijf. Wanneer de biggen zwaar genoeg zijn, gaan ze naar de slachterij.

De boerderij is omgeven door een houtwal zodat de stallen daarin opgaan. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van laagbouw en natuurlijke materialen. Verder wordt er verwarmd met een biomassa kachel en wordt de lucht uit de stallen gereinigd d.m.v. een luchtwasser. Ook doen we mee met het label ‘keten duurzaam vlees’ (KDV). We geven de varkens meer ruimte en afleidingen. Ook wordt de gezondheid gemonitord en als gevolg daarvan zijn er verbeter punten aangebracht in de stallen. Tenslotte wordt er scherp gekeken naar het mineralen en ingrediënten gebruik in het voer.

Door deel te nemen aan KDV houden wij meer rekening met milieu, omgeving en maatschappij, onderdelen die ook mooi aansluiten bij Vallei Boert bewust. Naast het houden van varkens hebben we ook nog een kleine rundveetak. We hebben 10 koeien van het kleurslag Witrik. Dit is een zeldzame kleurslag dat al eeuwen in Nederland voortkomt.

In de toekomst willen wij een levensvatbaar familie bedrijf blijven. Dat betekent groeien, zowel op dierenaantal als op het voldoen aan de maatschappelijke eisen. Uiteraard daarbij rekening houdend met de mooie omgeving waarin wij wonen.

Veel plezier bij het bekijken van de foto’s en kom gerust langs, de koffie staat altijd klaar.

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij