Welkom op de website van Vallei

vleesboerderij en melkveehouderij Het Binnenveld

Mijn naam is Roel van Dijk en samen met mijn gezin woon ik op melkveehouderij en vleesboerderij ‘ Het Binnenveld’, dat al drie generaties in handen is van mijn familie. Op ons gemengde bedrijf mesten wij per jaar rond de 150 dubbeldoel-, vleeskoeien en stieren af voor horeca en voor huisverkoop. Dubbeldoelkoeien zijn koeien met een dubbele functie. In de eerste plaats geven deze koeien melk en wanneer de dieren niet meer voldoende productief zijn, worden ze gehouden voor het vlees. Daarnaast hebben wij ongeveer 75 melkkoeien. Lees hier meer over onze koeien. 

Ons vleesvee heeft de beschikking over ruime stallen en staan op stro. Zodra het voorjaar is gaan alle dieren de wei in. De koeien eten brood, broodmeel, krachtvoer en hooi voor een snelle, optimale groei en een goede vet-vleesverhouding.

Eind 2011 zijn we gestart met huisverkoop van vlees en andere streekproducten. Inmiddels leveren we ook aan horeca en zorginstellingen. Wij zijn lid van Vallei Boert Bewust omdat we ons willen onderscheiden. We laten graag zien dat een gangbaar boerenbedrijf meer kan dan alleen maar het produceren van zoveel mogelijk melk en vlees. Voor een bewuste bedrijfsvoering hoef je niet perse biologisch te boeren. Graag leggen we jou uit hoe wij onze dieren zo goed mogelijk verzorgen en waar we allemaal rekening mee houden. Van harte welkom in onze boerderijwinkel

vleesboerderij en melkveehouderij Het Binnenveld

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Melkveehouderij en Vleesboerderij ‘ Het Binnenveld’ scoort 3 sterren op het onderdeel maatschappij Het vleesveebedrijf heeft een eigen website, waar je het vlees kunt kopen. Ook is er een boerderijwinkel. Daarnaast is Roel van Dijk actief in educatie. Zo begeleidt Roel jongeren die niet in een normale werksituatie kunnen functioneren. Door hen te laten proeven aan zinvolle en leuke arbeid hoopt Roel de studenten een opstap te geven om elders in een werkomgeving terecht te komen.

  • Melkveehouderij en Vleesboerderij ‘Het Binnenveld’ doet mee aan de bedrijfsspecifieke excretie (BEX). Dit is een systeem dat de mineralenkringloop van het bedrijf in beeld brengt en zo inzicht geeft in hoe dit benut kan worden op het bedrijf. Mest die Van Dijk niet op zijn eigen land kan uitrijden voert hij af naar akkerbouwbedrijven in de regio.

  • Om op energie te besparen maakt ‘Het Binnenveld’ gebruik van groene stroom. Een gedeelte van de stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak van de stal liggen.

  • Op Melkveehouderij en Vleesboerderij ‘ Het Binnenveld’ wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van het vleesvee. De dieren liggen op een zacht ligbed van stro en hebben meer dan 7 m² oppervlakte per koe.

  • Het medicijngebruik, uitgedrukt in dierdagdoseringen, bij het vleesvee van Roel van Dijk ligt erg laag. De vleeskoeien komen uit de regio. Zo heeft familie van Dijk goed zicht op de geschiedenis van de aangekochte dieren, wat de kans op eventuele onverwachte ziekten verkleind. Met roofvliegen kan de familie vliegen op een biologische manier bestrijden.

  • Op en rond het erf van Melkveehouderij en Vleesboerderij ‘Het Binnenveld’ is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn meerdere houtwallen waar volop leefruimte is voor verschillende diersoort. Op het erf hangen nestkasten, waaronder een uilenkast. Het bedrijf werkt samen met een lokale imker die een aantal bijenkasten op het bedrijf heeft staan. De honing van deze bijen kun je kopen in de boerderijwinkel.

  • Het vleesvee staat, net als de melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar in ieder geval 6 uur per dag in de wei.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze