Welkom op de website van Vallei

melk- en vleesboerderij Het Binnenveld

Mijn naam is Roel van Dijk en samen met mijn gezin woon ik op melkveehouderij en vleesboerderij ‘ Het Binnenveld’ dat al 3 generaties in handen is van de familie. Op ons gemengde bedrijf zijn 75 melkkoeien en ongeveer 20 stuks jongvee aanwezig. Daarnaast worden er per jaar rond de 150 dubbeldoel en vleeskoeien en stieren afgemest voor horeca en voor huisverkoop. Daar lees je meer over op onze vleesveepagina. 

Onze melkkoeien verblijven in een zeer ruime stal met strooisel in de boxen waar de dames zacht kunnen liggen. Zodra het voorjaar is gaan alle dieren de wei in. Het melkvee eet in het winterseizoen gras, bierborstel en pulpbrok aangevuld met wat brok. Alle melk van onze koeien verwerken we tot kaas of zuivel. De kaas die van onze melk gemaakt staat bekend onder de naam Binnevelds Goud. Ook voor ons eigen vlees en andere producten ben je bij ons van harte welkom. 

Wij zijn lid van Boert Bewust omdat we ons willen onderscheiden. We laten graag zien dat een gangbaar boerenbedrijf meer kan dan alleen maar volop produceren van zoveel mogelijk melk en vlees. Voor een bewuste bedrijfsvoering hoef je niet per se biologisch te boeren. Graag leggen we jou uit hoe wij onze dieren zo goed mogelijk verzorgen en waar we allemaal rekening mee houden.

melk- en vleesboerderij Het Binnenveld

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op het onderdeel maatschappij scoort melkveehouderij en vleesboerderij ‘ Het Binnenveld’ het maximale aantal van 3 sterren. Het bedrijf heeft een eigen website waar reclame wordt gemaakt voor de zelf geproduceerde vleesproducten die je in de winkel kunt kopen. Bezoekers van de winkel hebben vanuit de skybox boven in de stal rechtstreeks zicht op de melkkoeien. Het bedrijf heeft een nauwe samenwerking met een lokale imker. In combinatie met deze imker is het bedrijf deelnemer van Boerderij Educatie Nederland.

  • Melkveehouderij en Vleesboerderij ‘Het Binnenveld’ doet mee aan de bedrijfsspecifieke excretie (BEX). Dit is een systeem dat de mineralenkringloop van het bedrijf in beeld brengt en zo inzicht geeft in hoe dit benut kan worden op het bedrijf. De mest die Roel niet op het eigen land uitrijdt gaat naar akkerbouwbedrijven in de regio.

  • Om op energie te besparen gebruik Roel van Dijk groene stroom. Bij het afkoelen van de melk wordt een voorkoeler gebruikt. Deze koelt de melk alvast van 38 graden tot ongeveer 20 graden door middel van koud water, wat later weer naar de koeien gaat. Een gedeelte van het stroom wekt Van Dijk door de zonnepanelen op het dak van de stal.

  • Het welzijn van de koeien is belangrijk bij Roel. De melkkoeien hebben een zeer ruime stal en hebben diepstooisel in de boxen zodat ze zacht kunnen liggen. Ook hebben ze een koeborstel tot hun beschikking om zich te kunnen krabben. 

  • Het medicijngebruik ligt erg laag op ‘Het Binnenveld’.  Alle dieren op het bedrijf zijn daar ook geboren, Roel koopt geen dieren van andere bedrijven aan. Vliegen bestrijdt Roel op biologische manier met roofvliegen.

  • Op en rond ‘Het Binnenveld’ is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn meerdere houtwallen waar volop leefruimte is voor verschillende diersoort. Op het erf zijn nestkasten opgehangen waaronder een uilenkast. Het bedrijf werkt samen met een lokale imker die een aantal bijenkasten op het bedrijf heeft staan. Deze honing kun je kopen in de boerderijwinkel.

  • De melkkoeien en het jongvee staan minimaal 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze