Welkom op de website van Vallei

Melk- en pluimveehouderij Wim en Sandra Verbeek

Wij zijn Wim en Sandra Verbeek. Met ons gezin wonen en werken we op ons bedrijf in Renswoude, waar we melkkoeien hebben en biologische legkippen houden.

In 1937 heeft Opa Verbeek deze boerderij gebouwd. Op de boerderij werden toen al scharrelkippen en melkkoeien gehouden.

In 2009 hebben Wim en Sandra Verbeek het bedrijf overgenomen en is er een nieuwe koeienstal gebouwd. Melken werd in de oude stal nog in een melkput gedaan maar met de bouw van de nieuwe stal is er gekozen voor een melkrobot. De melkkoeien lopen vrij in de stal rond en mogen nu zelf bepalen wanneer en hoe vaak zij gemolken willen worden. Van deze melk wordt De Graafstroom kaas gemaakt. Kaas uit het hart! Deze wordt niet door Wim en Sandra zelf verkocht maar is te koop bij de Fruithut  in Woudenberg.

De koeien komen niet in de wei, omdat de weilanden rond het bedrijf voor de kippen bedoeld zijn. Om het buitenleven zoveel mogelijk na te bootsen is de stal voorzien van een zachte rubberen loopvloer en zachte ligbedden.

Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen, waarmee we niet alleen ons eigen bedrijf volledig kunnen voorzien van duurzame energie, maar ook lokale huishoudens. Zo dragen we ook op deze wijze ons steentje bij aan het verduurzamen van de energie.

We doen mee met Vallei Boert Bewust omdat we mensen graag bewust willen maken hoe eieren, melk en kaas bij de consument op tafel komen te staan.

Melk- en pluimveehouderij Wim en Sandra Verbeek

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Voor het thema Maatschappij is Melk- en Pluimveehouderij ‘Verbeek’ actief in het helpen bij activiteiten die worden georganiseerd door Vallei Boert Bewust. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen website. Ook wordt er één keer in de twee jaar een open dag georganiseerd zodat de mensen kunnen komen kijken bij het biologische legpluimvee en het melkvee. Daarnaast is er de mogelijkheid om eieren en aardappelen te kopen bij het bedrijf. www.eieren-automaat.nl

  • Voor het thema Milieu krijgt de familie Verbeek één ster bij beide veestapels. Zo is het bedrijf zelfvoorzienend in het ruwvoer. Ze produceren al het ruwvoer, wat de koeien, eten op eigen land.

  • Bij melk- en pluimveebedrijf  Verbeek wordt alle stroom zelf opgewerkt. Ze leveren zelfs stroom terug zodat huishoudens groene stroom, die bij ons is opgewerkt, kunnen afnemen. Om Energie te besparen wordt op het bedrijf een platenkoeler gebruikt die zorgt dat de melk wordt gekoeld voordat de melk de melktank in gaat. Zo kan worden bespaard op het koelen van de melktank. Daarnaast wordt er op Melk- en Pluimveehouderij ‘Verbeek’ warmte terug gewonnen van uit de melktank.

  • Om het Welzijn van de koeien te bevorderen heeft de stal diepstrooisel. Dit zijn boxen met een dikke laag strooisel, waardoor de koe comfortabel kan gaan liggen. De roostervloeren in de stal zijn bekleed met rubber waardoor de kans op klauwproblemen wordt verkleind. Daarnaast hebben de koeien een koeborstel die de koeien helpt bij het krabben. De koeien kalven af in een strohok met vers en schoon stro wat comfortabel en hygiënisch is voor het afkalven. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het klimaat door dakisolatie en een ventilator die de temperatuur in de stal reguleren

  • Op Melk- en Pluimveehouderij ‘Verbeek’ wordt een mestschuif gebruikt. Het voordeel van dit systeem is dat de koeien veel schoner blijven omdat de mest die op de grond ligt meerdere keren per dag wordt opgeruimd. Op het bedrijf wordt zelden gebruik gemaakt van antibiotica.

  • Melk- en pluimveebedrijf Verbeek geeft natuur een plekje door bijvoorbeeld de nesten van de zwaluwen, of de knotwilgen in het land.

  • Al de mest die de koeien produceren wordt op eigen land uitgereden.

  • Op Melk- en Pluimveehouderij ‘Verbeek’ wordt in de koeienstal rekening gehouden met lichtvervuiling door ’s nachts de lampen uit te doen. En extra voordeel van het licht reguleren doormiddel van een tijdklok is dat de melatonine spiegel van de koe weet welk seizoen het is en of het dag of nacht is. Dus het controleren van lichtvervuiling is ook bevorderlijk voor het dag- en nacht ritme van de koe.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze