Welkom op de website van Vallei

Fam. van Dijk melk- en vleesveehouderij

Sinds 1992 wonen wij op boerderij “Midden Dronkelaar”.
Vanouds komen we van een gemengd bedrijf uit Scherpenzeel, met melkvee en vleesvarkens, waar we moesten wijken voor de aanleg van de rondweg. In 1992 zijn we begonnen met vleesvarkens, melkkoeien en rosé kalveren.
In 2004 zijn we met de vleesvarkens gestopt en zijn er rosé kalveren voor in de plaats gekomen.

Het bedrijf is een echt familiebedrijf. Henk en zijn gezin wonen en werken er, en Bart is de opvolger. Hij werkt sinds 2021 ook fulltime op het bedrijf. Daarnaast wonen opa en oma ook nog op de boerderij.

In 2020 hebben we een opfokstal gebouwd voor de vleeskalveren. Vanaf nu komen alle kalveren rechtstreeks van een melkveehouder naar de familie Van Dijk. Zo besparen we op transporten van kalveren. Momenteel is er plaats voor 1200 vleeskalveren op ons bedrijf.

Op onze boerderij hebben we ook 75 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Sinds 2022 hebben we Jersey koeien. Dit is een ander ras koe dan de welbekende zwartbonte. Jersey koeien zijn bruin, en wat kleiner dan de zwartbonte koeien. Ze geven extra volle melk, met wel 6% vet en 4,5% eiwit. Deze melk wordt grotendeels verwerkt tot Goudse kaas, bij melkfabriek De Graafstroom. Daarnaast gaat een deel van onze melk naar onze melktap, waar iedereen de lekkere volle Jersey melk kan komen tappen. Naast de tap vind je ook de kaas van De Graafstroom en eieren, dus we zijn van alle markten thuis!

Zie hier de eigen website

Fam. van Dijk melk- en vleesveehouderij

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Henk en Aline ontvangen schoolklassen van lagere school, vmbo en mbo/hbo op hun bedrijf. Op die manier kunnen leerlingen alle elementen van de veehouderij leren kennen. Er is een ontvangstruimte, waar informatie over de sector kan worden gegeven. Daarnaast willen Henk en Aline ook helpen bij andere Vallei Boert Bewust-activiteiten.

  • Er is een opvangmogelijk voor het water dat afkomstig is van de opslag van de mais en kuilgras. De geur, die wordt uitgestoten ligt aanzienlijk lager dan de norm. Dat is natuurlijk aantrekkelijk voor de omgeving.

  • Er wordt gebruik gemaakt van een frequentie regelaar. Het sturen van de ventilatoren met een frequentie regelaar heeft als voordeel dat het stal klimaat beter kan worden gecontroleerd. Daarnaast vindt er natuurlijke ventilatie plaats in de stal.

  • Op dit bedrijf spelen dierenwelzijnsaspecten een grote en belangrijke rol. De zieke kalfjes kunnen in een aparte box weer herstellen. Het dak van de stal is goed geïsoleerd. Hierdoor blijft de temperatuur zowel in de winter als in de zomer op een constanter niveau. Er is veel licht in de stal. De kalveren kunnen onbeperkt water drinken.

  • Op dit bedrijf worden zo min mogelijk medicijnen toegepast. Dit is niet alleen goed voor de dieren, maar uiteindelijk ook voor de mens. Om te voorkomen dat er insleep van ziekten plaatsvindt, komen de dieren uit max. 3 verschillende landen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze