Welkom op de website van Vallei

Marjan-bouw| vallei boert bewust
30 december 2018

‘Wit ei even lekker en gezond’

Op de profielfoto van haar Whatsapp is het al te zien: Marjan is een echte kippenliefhebster. Wítte kippen welteverstaan. Daar willen we meer van weten, dus tijd voor een interview met een van onze nieuwe deelnemers: kippenboerin Marjan Bouw (50).

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?

“Samen met mijn man Gert houd ik zo’n 68.000 kippen op twee locaties in Barneveld. De afgelopen jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Tot 2017 hadden we koeien en kippen. Zowel de kippen- als koeienstallen waren verouderd en we hadden ontzettend veel werk. We hebben er toen voor gekozen om de koeien te verkopen. Hierdoor kwam er ruimte om te investeren in de kippen en het ook qua hoeveelheid werk wat makkelijker te krijgen.”

Wat hebben jullie dit jaar verbouwd?

“We hebben 4 oude kippenstallen afgebroken en daarvoor in de plaats 1 nieuwe kippenstal neergezet. Deze is gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij, wat betekent dat het is ingericht volgens de nieuwste inzichten op het gebied van dierwelzijn, arbeidsgemak en milieu.”

Wie werken er op jullie bedrijf?

“Gert en ik doen het meeste werk bij onze kippen. Onze dochter en twee zoons werken niet mee in het bedrijf. We zijn daarnaast ook erkend leerbedrijf, waardoor we vaak stagelopers hebben die met ons mee werken.”

Jullie houden vrije uitloopkippen. Wat houdt dat in?

“Dat betekent dat de kippen los lopen en een grote, overdekte uitloop hebben en daarnaast elke dag naar buiten kunnen.”

Welke extra’s krijgen jullie kippen?

“Wij voldoen aan de voorwaarden voor 2 sterren Beter Leven. Onze eieren gaan naar Duitsland. Het Beter Leven-systeem is puur Nederlands, dat betekent dat wij dit label niet meer kunnen gebruiken en hier geen meerprijs voor krijgen. Toch kiezen we er wel voor om extra verrijkingsmateriaal in te blijven zetten. In de stal staan luzernebaaltjes, die de kippen naar behoefte kunnen oppikken. Luzerne is goed voor de darmen en vertering. Daarnaast staan er pikblokken, daar zijn de kippen ook graag mee bezig en daardoor slijt het scherpste puntje van de snavels af. In de laatste plaats hebben we een graanstrooisysteem, dat elke middag graan strooit in de overdekte uitloop. Al deze verrijkingsmaterialen geven de kippen afleiding, zodat ze niet naar elkaar gaan pikken.”

Op jouw Whatsapp profielfoto is een prachtige koppel witte kippen tussen het gras te zien. Waarom hebben jullie witte kippen?

“We mochten van onze afnemer zelf kiezen tussen witte of bruine kippen. De witte kip eet wat minder voer, legt meer eieren, is wat minder vatbaar voor bepaalde ziektes en blijft ook wat langer op het bedrijf. In onze ogen dus een economischere en milieuvriendelijkere kip. Een witte kip legt ook witte eieren. Er zit geen verschil tussen witte of bruine eieren, een wit ei is even lekker en gezond.”

Jullie scoren het maximale aantal punten op het onderdeel milieu. Wat doen jullie op dit gebied?

“Op het dak van onze nieuwe stal liggen 700 zonnepanelen, waarmee we onze beide locaties volledig kunnen voorzien van onze eigen groene stroom. Daarnaast gaat al onze kippenmest naar de Energiecentrale BMC Moerdijk, die energie opwekt bij de verbranding van mest.

Je bent ook een van de mmmeggies. Vertel…

“Als mmmeggie sta ik samen met andere pluimveehoudsters op beurzen en evenementen om te vertellen over de vele goede eigenschappen van eieren. Daarbij delen we roze gekookte eieren uit. Afgelopen jaren heb je ons bijvoorbeeld tegen kunnen komen op de 50+beurs, de gezondheidsbeurs en de Libellebeurs. We maken ook gebruik van educatiematerialen waarop te lezen is wat er allemaal voor voedingsstoffen, mineralen en vitaminen in eieren zitten en wat ze voor je lichaam doen. Ook op social media zijn we als mmmeggies actief om meer informatie en eirecepten te delen”.

Sindskort staat er ook zo’n mooi Vallei Boert Bewust bord bij jullie aan de weg, waarom doen jullie mee?

“We houden wel eens open dagen en hebben een skybox in de nieuwe stal, die op afspraak en bijvoorbeeld voor vergadering geopend is. Zo laten we jou als niet-boer graag zien waar je verse eieren vandaan komen en hoe dat in zijn werk gaat”, zo vertelt Marjan ten slot. Met elkaar als Vallei Boert Bewust kunnen we dat verhaal nóg beter vertellen en laten zien.

Witte eieren proeven

Zelf de witte eieren van Marjans kippen proeven? Dat kan! Kom langs in Barneveld (Achterveldseweg 12) en bedien jezelf. Eet smakelijk!
Tip: regelmatig laat Marjan op haar facebookpagina meer zien van hun bedrijf. Bekijk hier hun facebookpagina. 

Lees meer over het bedrijf van Gert & Marjan.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze