Welkom op de website van Vallei

17 maart 2021

Wim & Adrie leggen mens én koe graag in de watten

Al vanaf de weg is het zien: melkveehouders Wim & Adrie Veldhuizen houden van netjes. Op het prachtige erf ligt letterlijk geen strootje verkeerd. De gepassioneerde melkveehouders doen er dan ook alles aan om hun koeien en kalfjes in de watten te leggen. En datzelfde geldt voor de gasten van hun unieke bed & breakfast in de monumentale schaapskooi.

1 januari 2021 was een belangrijke mijlpaal voor Wim & Adrie Veldhuizen. Sindsdien runt het echtpaar het bedrijf niet meer alleen, maar samen met compagnon Michiel Riezebosch. Al 11 jaar lang brengt hij elke vrije minuut door bij familie Veldhuizen tussen de koeien. Met het instromen in de VOF hopen ze met elkaar toe te werken naar een intensievere samenwerking, met op termijn hopelijk de voortzetting van het melkveebedrijf door Michiel.

Bedrijfsverplaatsing en de komst van de rondweg

Op hun moderne bedrijf in Voorthuizen houden Wim & Adrie Veldhuizen 60 melkkoeien en 40 kalfjes en jonge koeien. Twaalf jaar geleden is het echtpaar hier komen wonen, nadat zij hun boerderij op het Binnenveld moesten verlaten. Op die plek zou natuurontwikkeling komen, als compensatie voor de bouw van een aantal villa’s op een andere plaats. De villa’s zijn er nooit gekomen. Een wateropvang en de historische beek zijn weer in ere hersteld en ook het kinderhospice heeft een plek gekregen op de oude locatie. Een ingrijpend proces, vanaf het eerste moment dat Wim en Adrie van de plannen hoorden tot de daadwerkelijke bedrijfsverplaatsing 8 jaar later. “Eerst schrik je en ga je gelijk op zoek naar een nieuwe plek, maar naarmate de tijd verstrijkt krijg je er meer rust over en ben je niet meer zo bezig met de veranderingen”, vertelt de nuchtere Wim. En dat is typisch voor Wim en Adrie, ze zitten niet zomaar bij de pakken neer. “Dat is net als met de steeds wisselende regelgeving. Je kunt er even van balen, maar vervolgens moet je de nieuwe regel ook zien als uitdaging”, vindt Adrie. Datzelfde geldt voor de recent aangelegde rondweg in Voorthuizen, die deels over het land van de melkveehouders gaat. “We hebben er eerst alles aangedaan om de weg te voorkomen. Maar nu ligt hij er en hebben we er gelukkig weinig last van. Behalve dan dat ik nu het viaduct over de rondweg omhoog moet trappen als ik even met de fiets naar het dorp wil”, zegt Adrie met een lach.

Verschillende robots

Aan de Overhorsterweg in Voorthuizen hebben Wim & Adrie een bestaand melkveebedrijf overgenomen en hier een nieuwe, moderne koeienstal neergezet. Een stal die voldoet aan de eisen van de maatlat duurzame veehouderij. Dit biedt belastingtechnische voordelen voor Wim en Adrie en vooral: extra’s voor de koeien. Meer ruimte, een extra koeborstel en bijvoorbeeld klimaatgestuurde gordijnen. In de stal maken de gedreven ondernemers veel gebruik van moderne technieken. Een melkrobot melkt de koeien, de kalfjes halen zelf de melk op in een kalverdrinkautomaat en de mestrobot schuift alle koeienpoep 6 keer per dag weg. “Wim is een echte precisieboer, zelfs de mineralen voor zijn koeien weegt hij met een keukenweegschaal af”, vertelt Adrie trots over haar man. De gedreven ondernemers houden van een strak schema, of zoals Adrie zegt “we doen ’s ochtends wat moet, en ’s middags wat mag.” Die goede verzorging van de koeien blijft niet onopgemerkt, want de koeien van familie Veldhuizen staan ieder jaar weer bovenaan in de top van koeien die het meeste melk geven.

Unieke bed & breakfast in monumentale schaapskooi

Niet alleen de koeien van Wim & Adrie bereiken topprestaties, ook hun bed & breakfast Groot Overhorst krijgt al jaren maar liefst 4 tulpen in de Bed & Breakfast kwalificatie van Stichting Bed & Breakfast Nederland. Het is dan ook een plaatje om te zien. De monumentale schaapskooi is verbouwd tot twee gastenkamers. De karakteristieke balken, de hoge nok en vooral het uitzicht maken het een prachtige plaats om te logeren. Niet voor niets dat Wim en Adrie gasten uit het hele land ontvangen én mensen jaarlijks terugkomen. Ook hier zijn de gevolgen van de coronacrisis helaas zichtbaar. De zakelijke en internationale gasten komen niet langs. Al merkt familie Veldhuizen wel dat juist de wandelaars er weer meer op uittrekken en een overnachting boeken om bijvoorbeeld het Marskramerpad te wandelen. “Het is soms knetterdruk, maar het runnen van de B&B geeft ons zoveel energie”, vertelt Adrie gedreven. “We vinden het fijn om de gasten meer te laten zien van onze boerderij. Door de coronamaatregelen is het wat lastiger, maar normaal geven we alle gasten die interesse hebben een rondleiding en vertellen we over onze koeien. Dat vinden wij belangrijk en nodig, daarom zijn we ook deelnemer van Vallei Boert Bewust”, vult Wim zijn vrouw aan. Het prachtige bedrijf van Wim en Adrie is dan ook een mooi visitekaartje voor alle bezoekers van de Bed & Breakfast, die zo mee kunnen genieten van de rust en ruimte op boerderij Groot Overhorst.

Lees meer over het bedrijf van Wim & Adrie

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze