Welkom op de website van Vallei

7 mei 2023

Voorjaar!

Aalt en Gerrie heten je van harte welkom op hun Campina Boerderijdag komende 19 mei. Aalt beschrijft in deze column wat er dit voorjaar allemaal speelt op zijn erf en landerijen. Lees je mee en kom je kijken?

Het voorjaar is weer aangebroken, vandaag dinsdag 2 mei zijn we gestart met grasmaaien. Terwijl het bouwland nog zaai klaar gemaakt moet worden. Het bouwland is door het natte voorjaar nog niet berijdbaar terwijl de voederbieten, zomertarwe en luzerne eigenlijk al gezaaid hadden moeten zijn. De natuur laat ons niet dwingen en elk jaar komt het uiteindelijk allemaal weer goed. Zo worden bijvoorbeeld de uitrijregels van mest ook weleens 14 dagen verlengd omdat de natuur doet wat hij wil en niet wat de overheid wil. We hopen in de eerste 2 weken van mei alles wel in te kunnen zaaien.

Waar we veel plezier aan beleven en wat voldoening geeft zijn de wintervoedselakkers, bloemenraden en botanische hooilanden. Een wintervoedselakker is een akker die voor 90-100% bestaat uit granen en kruiden die niet worden geoogst en ondergeploegd tot het volgende jaar (mei-maart). Dit is een belangrijke voedselbron en een schuilplaats voor overwinterende  akkervogels. De akkers zijn ook belangrijk voor muizen en deze trekken op hun beurt uilen en roofvogels aan. Bijkomend voordeel voor ons bedrijf is dat de edelherten niet in de mais trekken maar in de wintervoedselakker trekken. In de zomer is de wintervoedselakker een voedselbron voor vogels door de rijkdom aan insecten. Daarnaast is het ook een belangrijke inkomstenbron voor ons bedrijf.

Het is belangrijk om te blijven innoveren en te blijven investeren in de toekomst van ons melkveebedrijf. Zo hebben we onlangs een warmtepomp, zonnepanelen en een melkrobot geïnstalleerd.  De melkrobot is een ontzettende arbeidsverlichting waardoor wij weer meer tijd voor de koeien hebben en de werkzaamheden op het land. Dit geeft ons ook weer arbeidsvreugde en plezier en tijd voor andere belangrijke zaken op het melkveebedrijf.

Mijn gezin staat centraal op het melkveebedrijf ik doe dit samen met mijn vrouw en kinderen. Iedereen helpt elkaar waar nodig en samen doen we dit uiteindelijk! Mijn vrouw Gerrie exploiteert een hondenvakantieverblijf welke ook een belangrijke inkomstenbron is voor ons bedrijf. Al met al genieten wij erg op deze boerderij en willen wij graag nog in gezondheid 10 tot 15 jaar doorboeren. Graag wens ik jullie allen een goede en groeizame zomer toe. En we laten graag ons bedrijf zien, 19 mei ben je van harte welkom!

Aalt van Kempen

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze