Welkom op de website van Vallei

19 oktober 2022

‘Verbording’

Het is me al vaak opgevallen: Als je het dorp in gaat staan er zoveel verkeersborden. Daarnaast wijzen allerlei pijlen je op weg naar kerk, sport en cultuur. Total overbodig natuurlijk want iedereen kijkt naar google maps en laat zich sturen door onze digitale wereld. Toch nog een voordeel van onze digitale verslaving, borden zijn steeds minder nodig!

Wat dat betreft is ons mooie buitenbied een uitzondering. Nog wel! Want wat is het geval, er komen steeds meer andere bedrijven in het buitengebied. Dat komt voornamelijk door functieverandering. Het is namelijk mogelijk om ‘agrarische bestemming’ te veranderen naar ‘bedrijven bestemming’, andersom overigens niet. Best wel gek eigenlijk. Hetzelfde bij de bouw van nieuwe huizen. Dit gaat via het ‘rood-voor-rood’ principe. Op zich een mooie oplossing om oude stallen op te ruimen of andere functies te geven. Alleen moeten we oppassen dat we niet allemaal kleine woonwijkjes in het buitengebied krijgen. Want het buitengebied is zo mooi omdat er veel groen is en er verrassende uitzichten zijn!

Best wel mooi die nieuwe bedrijven in het buitengebied, nieuwe dragers die helpen het gebied economisch en sociaal op peil te houden. Wel is het wenselijk om deze nieuwe bedrijven in het groen aangekleed te krijgen. Dat lukt aardig, net als de boerderijen die lid zijn van Vallei Boert Bewust. Wat echter niet lukt bij onze nieuwe bewoners van het buitengebied is de verbording tegen te gaan. Want bij een prachtig nieuw pand hoort een opvallend, schreeuwerig bord, het liefste nog verlicht met neon. Vaak gemaakt van plastic met felle kleuren.

Mijn natuurlijke reactie was, snel verbieden dit soort borden. Alleen, als Vallei Boert Bewust Boer heb ik dan boter op mijn hoofd. Want wat staat bij mij aan de weg? Een ‘bord’! U kent het bord wel, een landelijke horizon met ons VBB-logo.

Daar heb ik ook aan moeten wennen. Maar nu ben ik er wel blij mee. ‘t Is een soort visitekaartje van je bedrijf en er staan er meer in het gebied. En misschien is dat wel de oplossing. Laten we zo snel mogelijk aan de slag gaan met die nieuwe schreeuwerige borden. Laten we ze ombouwen naar rustige borden van hout met een vast formaat! Net als ons Vallei Boert Bewust Bord.

Zo zie je maar weer die Vallei Boert Bewust boeren zijn zo gek nog niet……

Jaco Geurts

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze