Welkom op de website van Vallei

26 januari 2022

Theaterspektakel van het platteland!

Deze boer en boerin mogen graag eens een avondje cultuur snuiven. Dat gaat in coronatijden wat lastiger maar we verheugen ons zeker weer op de nodige avondjes uit. Altijd goed om eens verder te kijken dan het eigen erf en de horizon te verbreden. Hoewel we twee jaar geleden juist niet zozeer een andere wereld binnenstapte, maar zagen hoe je met cultuur je eigen verhaal kunt vertellen. Wij waren bij Hanna van Hendrik, een toneelstuk van Johanna ter Steege wat zich afspeelt op de boerderij in de tijd van de ruilverkaveling (rond 1970). We werden gegrepen door het verhaal van de boerin die afscheid moest nemen van haar boerderij.

Het is altijd goed om mensen rond te leiden op je boerderij en te laten zien hoe je werkt en hoe mooi dat is. Om te vertellen wat er allemaal om de hoek komt kijken om die melk, die eieren of dat vlees in de winkel te krijgen. Het is tenslotte belangrijk dat je weet wat je eet. Maar hoeveel verhalen je ook vertelt en hoe vaak je ook zegt dat boeren een manier van leven is, het blijft lastig over te brengen.

Door Hanna van Hendrik zagen wij dat je daar cultuur voor nodig hebt. Dan kan je meevoelen hoe het werk op de boerderij doorwerkt in het gezinsleven. Wat de impact is van gebeurtenissen waarover je in de krant leest en waarvan je de beelden op de tv ziet. Zo ontstond het idee voor een eigen theaterspektakel. Een krantenartikel over functioneel voedsel waarbij iemand alleen maar shakes en pillen at, is het uitgangspunt voor het spektakel. Met toneel, film en muziek gaan we van 2000 naar 2040 en weer terug. We leven mee met boerendochter Sanne. Keert zij de boerderij de rug toe of blijft het boerenleven trekken? Het stuk is geschreven door ondergetekende samen met plaatsgenoot Henk van Woudenberg. Tips en begeleiding kregen we van Bouke Oldenhof, scenarioschrijver van Hendrik van Hanna. Er belandde heel wat bladzijden in de prullenbak maar wat was het leuk om zo met elkaar een verhaal te maken. Een verhaal waarvan we hopen dat het de boer en de burger verbindt. Een verhaal  wat oproept om er met elkaar wat van te maken.

Op 24, 25 juni en 1 en 2 juli staan de voorstellingen gepland in het land bij onze boerderij. Met twaalf toneelspelers, 9 filmfiguranten, een muziekband en veel jonge boeren en boerinnen moet het een groot spektakel worden. Voorafgaand wordt iedereen uitgenodigd om een hapje te eten en in gesprek te gaan. Na deze vier avonden in Woudenberg hopen we op een vervolg. Een vervolg van het gesprek maar ook vervolg van het spektakel. Het scenario wordt namelijk beschikbaar gesteld voor amateur-toneelgroepen zodat niet alleen in Woudenberg maar ook in andere plaatsen het verhaal verteld kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van Sanne, het theaterspektakel van het platteland volg ons dan op facebook!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze