Welkom op de website van Vallei

11 november 2020

Onze boer Gerti staat elke dag om 04.45 uur op

“Nee joh, je kunt geen boer worden als je niet van een boerderij afkomt”. Gertjan Peelen nam zijn vaders advies serieus en ging daarom voor een carrière als systeembeheerder. Nog geen half jaar hield de energieke Gertjan het vol. Snel schakelde hij over naar een agrarische opleiding. En daar bleef het niet bij, inmiddels is Peelen zelfs ‘maat’ in melkveebedrijf De Zevenmorgen.

“Echt een lot uit de loterij”, steekt Gertjan enthousiast van wal. “Ik ben bij Jan de Greef begonnen als hulpje, 18 jaar geleden. Zo langzamerhand ben ik doorgegroeid. Negen jaar geleden ben ik bij het bedrijf komen wonen en nu zit ik sinds dit jaar met Jan en Ita in maatschap. Ik heb echt heel veel geluk gehad”, aldus de dankbare Peelen. Maar wat is er dan zo leuk aan boer zijn? “Nou, ik vind eigenlijk het hele vak mooi. Ik vind het leuk om met dieren te werken. Ik houd van buiten zijn. Ik ben een bezig typetje. Ik sta elke dag om kwart voor 5 op, dat maakt mij echt niet uit. Koeien willen ook gewoon gaan met die banaan. Ik heb echt het gevoel dat ze blij zijn dat je er weer bent. En ik ben echt een mens van de jaargetijden, ik houd van alle seizoenen. Van de week regende ik helemaal nat, dat maakt mij echt niets uit.”

Omschakelen naar biologische melk

Op de boerderij in Woudenberg heeft Gertjan de zorg over 170 koeien, die hij samen met een team van medewerkers verzorgt en melkt. Op dit moment zitten ze in een grote verandering: De Zevenmorgen schakelt over naar een biologische bedrijfsvoering. Sinds 1 mei van dit jaar is de grond in omschakeling. Dit betekent dat Gertjan bijvoorbeeld geen kunstmest meer gebruikt. Het gras heet nog geen biologisch voer. Over 1 jaar mag hij het voer wel gebruiken als biologisch voer voor zijn eigen koeien. Na twee jaar is de grond officieel biologisch en mag je dit ook verkopen als biologisch voer. Volgende jaar volgt er een pittige tijd, want vanaf dan krijgen de koeien volledig, duurder biologisch voer. De melk heeft dan nog geen biologisch label, dus hier krijgen ze geen extra meeropbrengst van. Pas na een half jaar mogen de ondernemers de melk als biologische melk verkopen aan EkoHolland. Dus er komt een financieel pittige tijd aan voor de gedreven mannen. Maar daar laat Gertjan zich niet door uit het veld slaan. “Er gaan zoveel deuren voor ons open als we biologisch zijn. We willen eigen krachtvoer gaan maken en de koeien gaan inkruisen met een ander ras. Ik word er echt helemaal wild van!”, aldus de positieve jonge boer.

‘Ben jij niet boer Gerti?’

Het enthousiasme van Gertjan is niet te missen. Je kent inmiddels vast zijn wistjedatjesjournaal en vlogs op Facebook. Gertjan neemt je hierin, vaak samen met zijn dochter Leah, mee in zijn leven op de boerderij. “Vier jaar terug zaten we op de camping in Italië. Toen ik vertelde dat ik boer ben kreeg ik enorm veel vragen van mijn Nederlandse buren. Ze waren bijvoorbeeld enorm verbaasd dat een koe eerst een kalfje moet krijgen om melk te geven. Toen dacht ik, daar moet ik wat mee. Na aan brainstormavond met Vallei Boert Bewust ben ik dus begonnen met mijn vlogs.” En die blijven niet onopgemerkt. Zijn video’s trekken letterlijk duizenden mensen op de Facebook-pagina van Vallei Boert Bewust. “Ik werd laatst in de supermarkt zelfs aangesproken als ‘He, ben jij niet Boer Gerti?’ Ik hoor van gezinnen die elke zondagochtend mijn vlogs bekijken. Maar ook van collega-boeren die na mijn vlog bijvoorbeeld denken “Ohja, ik moet ook mijn ventilator weer eens schoonmaken.”

Dogflixen of in het hondenzwembad

Naast de koeien hebben Gertjan en zijn vrouw Mariët tegenwoordig een prachtig hondenpension. En niet zomaar één. Een uniek, kleinschalig hotel voor 3 roedels van 8 honden. Vanuit de luxe appartementen hebben de dieren toegang tot een buitenverblijf. En met zelfs een binnenspeeltuin, de mogelijkheid om tv te kijken (‘dogflixen’) of een duik in het hondenzwembad wanen de dieren zich in een heus hondenparadijs. Het is duidelijk: op Boerderij de Zevenmorgen worden niet alleen de koeien, maar ook de honden in de watten gelegd!

Lees meer over boerderij De Zevenmorgen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze