Welkom op de website van Vallei

24 augustus 2023

Niet te tellen!

Wat een rotdag! ’s Ochtends vroeg ligt Rita 94 ineens dood in de stal. Dat gebeurt bijna nooit. ’s Avonds nog kerngezond haar melk gegeven, om 20.38 uur nog netjes haar brok opgehaald in de krachtvoerbox. Bij het avondrondje was er nog niets aan de hand en ’s ochtends ligt ze ineens dood in een ligplek in de stal. Niets gek te zien, dus het blijft een mysterie waar ze dood aan gegaan is. Rita 94 was vier jaar oud, dus kon nog jaren mee. Balen!

Drie weken terug zaten we nog te puzzelen. Als boer heb je fosfaatrechten. Voor elke koe, maar ook voor kalfjes en onze pubers (pinken) hebben we fosfaatrechten nodig. Hoeveel kilogram fosfaat welk dier uitstoot hangt allereerst af van de leeftijd. Kalfjes tot 1 jaar hebben een vaste hoeveelheid, dieren vanaf 1 jaar tot aan de eerste keer een kalf krijgen ook. Bij de koeien ligt dit aan de melkproductie, hoe meer melk de koeien geven, hoe meer kilogram fosfaatrechten je moet hebben om de koeien te mogen houden. (Volg je het nog?) Het is dus altijd goed opletten of je nog op schema zit. Als je veel vrouwelijke kalfjes krijgt, heb je ook meer fosfaatrechten nodig. En als de koeien meer melk gaan geven kom je in een hogere fosfaatklasse én moet je dus meer fosfaatrechten hebben. Daarvoor moet je dan weer flink in de buidel tasten, want een fosfaatrecht kost zo maar  €150 per kg. Voor een koe heb je ongeveer 44 kg nodig, dus reken maar uit wat dat per koe kost.

Een paar keer per jaar kijken we daarom kritisch naar de fosfaatrechten, discussiëren we er flink op los en verkopen we tenslotte soms wat koeien of kalfjes naar collega-boeren. Ook dit keer sloegen we aan het rekenen, knetterde het weer aan de keukentafel, mopperen we er even flink op los en gaan vervolgens weer lekker aan het werk. Maar inmiddels zijn we drie weken verder en is Rita onverwachts doodgegaan en kreeg Hansa een hernia, waardoor die ook uitgevallen is. Ons zorgvuldige gereken valt al weer in duigen en met een echte kalverbabyboom die eraan komt, is er binnenkort weer wat gereken én gemopper nodig om te zorgen dat we goed uitkomen met onze fosfaatrechten. Je hoort het al, de natuur is niet te tellen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze