Welkom op de website van Vallei

18 maart 2021

Het ritme van de natuur

Meer nog dan door de kalender wordt het ritme van het jaar bepaald door de vier seizoenen. Winter, lente, zomer en herfst hebben elk zo hun charme waarbij veel mensen het meest genieten van de zomer: lang licht, lekker weer en vaak ook even op vakantie.

Vakanties en feestdagen vormen in de loop van het jaar zo ook een ritme, niet alleen voor schoolgaande kinderen. We maken het jaar overzichtelijk door de onderbrekingen van het alledaagse met een pauze op zijn tijd. Kerst en Oud en Nieuw, Pasen, om stil te staan bij de opstanding van Jezus, maar ook de start van het recreatieseizoen. De zomervakantie als een ijkpunt in het jaar waarin we niet alleen uitrusten, maar ook op reis gaan en ons mentaal klaarmaken voor weer een nieuw seizoen op school of op ons werk.  Alle preventiemaatregelen voor Covid19 hebben dit ritme flink verstoord. Met veel thuiswerken, afstandsonderwijs, geen feestjes en reizen, zijn alle dagen op elkaar gaan lijken, eentonigheid is de nieuwe melodie.

Voor mij als boer is er gelukkig nog een ander ritme wat plezier, motivatie en voldoening geeft in het jaar. Dat van de natuur op de boerderij. Dit begint in februari als de dagen beginnen te lengen. Na maanden weinig het weerbericht bestudeerd te hebben, kijk ik elke dag weer naar de weerpluim, en dan vooral naar de verwachte neerslag: wanneer zal het droog genoeg zijn om te kunnen beginnen met bemesten van het grasland. Dit jaar hadden we geluk. Na de korte koude winterperiode begin februari warmde de lucht razendsnel op zonder dat er neerslag van betekenis viel. In de eerst week van maart had ons grasland voldoende draagkracht om het kunnen bemesten. De bodemtemperatuur was ook opgelopen, de wortels van het gras beginnen te groeien en de kleur veranderd naar frisgroen: we kunnen van start, de lente is begonnen.

Een ander hoogtepunt is de dag dat de koeien weer naar buiten gaan. Ik verwacht dat de grasgroei begin april dit jaar al voldoende is om te beginnen met beweiden. Vervolgens hoop ik begin mei de rest van het grasland te kunnen maaien en de snijmais te kunnen zaaien. Als de eerst snede gras onder het plastic en de mais in de grond zit, kunnen we tevreden het voorjaar afsluiten en beginnen aan de zomer.

In de zomer bepaalt het weer voor een belangrijk deel mijn werkzaamheden. Ideaal is een afwisselend weerbeeld met mooie zonnige periodes waarin er kan worden ingekuild, en ook regen op zijn tijd om de grasgroei aan de gang te houden. De koeien hebben het liefst bewolkt weer, met weinig wind en regen. Elk weertype is dus wel ergens goed voor.

Een andere periode die mij altijd ontzettend veel voldoening geeft is de herfst. Als het lukt om het laatste gras in te kuilen en de mais op het juiste tijdstip te hakselen, zonder gemodder en sporen in het land is dat een perfecte afsluiting van het groeiseizoen. Wanneer dan op een koude en gure novemberdag al het vee op stal staat te vreten of in een schone, droge ligbox ligt te herkauwen is dat voor mij puur genieten.

Ik verwacht dat we komend jaar weer veel samen de hoogtepunten in het jaar kunnen beleven, de broodnodige onderbrekingen van het alledaagse. De natuur is er klaar voor, de dagen worden langer en het gras begint te groeien. Het komt goed.

Ben Apeldoorn, melkveehouder in Woudenberg

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze