Welkom op de website van Vallei

17 februari 2022

Henk en Willy starten hun nieuwe kalveren op. Lees en kijk je mee?

Hoor ze eens lekker drinken! De melk in de speenemmers wordt enthousiast ontvangen. Henk en Willy Jansen uit Otterlo zijn hun kalveren aan het opstarten. Zo noem je dat, wanneer de dieren voor het eerst op het erf komen en even moeten wennen aan de nieuwe plek en aan een andere manier van drinken.

De spenen aan deze emmer zijn zo ontwikkeld dat de Nuka’s, NUchtere KAlveren, zich niet verslikken. Over alles is nagedacht: de emmers en de groene voerbakjes hangen op de juiste hoogte. Na drie a vier weken in de een

lingboxen worden de hokjes weggehaald en ontstaat er een kudde van 40 dieren die los lopen in een groot hok. In plaats van de speenemmers worden de kalveren dan automatisch gevoerd, ze krijgen een zender in de gele oorflap en leren dan drinken bij een voerstation, waarbij ieder kalf individueel gemonitord wordt.

Willy vertelt enthousiast: “Sommige dieren groeien sneller op met iets min

der melk en voer, anderen hebben iets meer nodig. Een enkel kalf voelt zich een dagje niet lekker en krijgt dan water met vitaminen en mineralen. Meestal zijn ze na een dag weer fit!”

Door de kalveren de eerste weken van elkaar te scheiden is de infectiedruk en kans op ziektes veel kleiner dan wanneer ze direct met elkaar in één groter hok gaan.

Dit systeem geeft het kalf de gelegenheid rustig te wennen aan al het nieuwe. En het geeft Henk en Willy de kans om nog beter voor de dieren te zorgen. De eerste dagen krijgen ze alleen melk. Na een dag of twee krijgt ieder kalf wat ruwvoer bij. Dit bestaat uit stro, brokje

s en muesli en bevat alles wat nodig is om groot te groeien.

Dit blanke vlees wordt verkocht onder het merk Peter’s Farm. Op de verpakking staat een code waarmee je kunt zien van welk bedrijf dit specifieke stukje vlees komt. Bijvoorbeeld van Henk en Willy!

Willy sluit af met: “Henk en ik vinden het goed verzorgen en gezond houden van de kalveren heel belangrijk. Goed rentmeesterschap noemen wij dat vanuit onze Christelijke achtergrond. Onze dieren worden in groepen gehouden en bepalen zelf wanneer ze drinken. In de kuddes van 40 dieren hebben ze vrijheid, rust en hun natuurlijke nieuwsgierigheid zorgt dat ze graag met mensen in contact zijn. Wij ontvangen dan ook regelmatig bezoekers. Kalfsvlees is heerlijk, licht verteerbaar en natriumarm. Goed voor iedereen!”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze