Welkom op de website van Vallei

18 oktober 2021

Hardnekkige gewoontes

Gewoontes, jij hebt ze vast ook. Wij wel in ieder geval. Dit deurtje naar de melkstal toe bijvoorbeeld, staat altijd open, zonder sluiting. Makkelijk als je eens je handen vol hebt, dan kun je hem gewoon met je voeten open duwen. En bij twee melkingen per dag, zomaar 6 seconden tijdwinst op een dag. Die tijdwinst van de afgelopen jaren zijn we in één klap kwijt door onze nieuwste aanwinst: koe Delta Harmet. Deze knappe koe is nieuw op ons bedrijf. Harmet komt van een bedrijf met een melkrobot. Daar krijg je hele slimme koeien van, die zelf kiezen wanneer ze gemolken worden. En ze kunnen zelf handige hekjes openduwen, die ervoor zorgen dat een koe bijvoorbeeld wel uit de robotruimte kan lopen, maar niet via die kant de melkrobot in.

De eerste melkbeurt in onze melkstal heeft Harmet dit principe ook gebruikt met, je raadt het al, ons deurtje. Ze duwde het deurtje open en huppakee, ze stond buiten. Wij zijn gewend aan onze een tikkeltje saaie, slome koeien die eerst even rustig rondsnuffelen. Harmet is duidelijk wat assertiever en zet het gelijk enthousiast op een lopen. Binnen een paar minuten stond ze 500 meter verderop bij de buurman in de koeienstal.

Zoals dat zit met gewoontes, dat doe je meestal onbewust. Dus ook de volgende melkbeurt stond ons deurtje weer dicht zonder sluiting. En onze enthousiaste Harmet stond weer buiten. Inmiddels hebben we haar van het erf gehaald, uit de stal van de buurman en uit de tuin van de buren. We weten dat het voor een mens gemiddeld 66 dagen duurt voor je een nieuwe gewoonte aanleert. De leertijd van een koe weten we niet. Dus we zijn benieuwd wie het eerst een nieuwe gewoonte aanleert: Harmet of wij…

Sanne van Raalte
Boerderij Weelderen

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze