Welkom op de website van Vallei

8 februari 2023

Een goeie stage gaat je leven lang mee!

Afgelopen najaar belde er weer een studente van Aeres Barneveld, met de vraag of zij voor een periode van 3 weken stage bij ons varkensbedrijf kon lopen. Nadat ik even de kalender gecheckt had was mijn antwoord, dat zij van harte welkom was. Het is altijd mooi om jonge mensen onze passie te laten zien en wellicht ook enthousiast te maken voor de varkenshouderij. De stagiaire die kwam was een jongedame die de veehouderij richting gekozen had en in het eerst jaar zit daar ook een blok intensieve veehouderij bij. Dat kan een varkens, geiten of kalverbedrijf zijn.

Het is goed dat de studenten die meer met rundvee op hebben ook eens verder kijken dan dat de  koeienstal lang is. Vaak zijn ze verbaast hoe het er achter onze staldeuren aan toe gaat. Vooral hoeveel structuur er op een varkensbedrijf is. Op onze bedrijf werken we met een 4-weken systeem, wat inhoud dat elke 4 weken vast werkzaamheden weer terug komen. Bijvoorbeeld rondom spenen, dit is het moment dat de biggen oud genoeg zijn om zich zonder moedermelk te redden. Bij het insemineren, want vijf dagen na dat de zeugen gespeend zijn, kunnen ze weer bevrucht worden en werpen. Dat is het moment dat de biggen geboren worden.

Maar het mooist is voor een stagiaire het moment dat de biggen geboren worden. In de kraamstal hangt dan een serene sfeer, het is rustig en warm. Elke paar uur lopen we een rondje om de geboortes in de gaten te houden, de warme natte biggen bij de zeug aan het uier te leggen en te genieten van het zachte geluid dat dat moeder maakt als zij haar biggen zoogt. Wat zijn dat mooie momenten om met een stagiaire in de stal te zijn. En er worden dan ook veel foto’s gemaakt voor het stageverslag. Ook dit was weer een prima stage, voor beide kanten.

Nu wij (Evert en Betsie) een paar weken geleden de boerderij verlaten hebben om plaats te maken voor onze zoon Niels, gaan onze gedachten terug naar hoeveel stagiaires we in die 37 jaar dat wij op het bedrijf zaten wel niet gehad hebben. In het begin van de lagere landbouwschool uit Nijkerk, maar later ook van de middelbare uit Barneveld. We hebben met deze scholen ook al 2 naamsveranderingen meegemaakt van Land en Tuinbouw school naar Groenhorst en nu Aeres.

De een zei: “wel 30”, de ander: “wel 40”. Dus werden er heel veel namen genoemd, van enkele weet je soms de (voor)naam niet meer. We kwamen uit op 38, waarvan we de naam nog konden herinneren. (Op de foto staat één van onze stagiaires) En wat een verschil in karakter, werklust en motivatie. Sommige zijn ons nog lang bij gebleven, dit kan een goed of minder goed teken zijn. Met een aantal hebben we in al die jaren goed contact gehouden. Zo goed zelf dat we nu jongvee opfokken voor een melkveehouder uit Bunschoten, die hier 28 jaar geleden stage gelopen heeft. Zijn stageperiode kunnen we het beste omschrijven als ‘heel gezellig’.

Voor varkens hebben we hem nooit enthousiast kunnen maken, alleen voor de rookworst die je ervan kunt maken. Maar uit deze stage komt nu toch een heel mooi samenwerkingsverband voort. Dus van een goeie stage kun je na veel jaren nog plezier hebben.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze