Welkom op de website van Vallei

20 oktober 2020

Dichtbij & betrokken; dat zijn Rabobank én Vallei Boert Bewust

Sluit je een hypotheek af bij Rabobank Gelderse Vallei? Dan krijg je een Rabo Foodbon cadeau, die je onder andere kunt besteden bij lokale streekproducenten en restaurants. Het is wel duidelijk: de ‘boerenleenbank’ roept niet alleen dat zij lokaal voedsel, korte ketens en daarmee dus onze boeren ondersteunen, ze dragen dit ook heel bewust uit naar hun klanten. Hoogtijd dus om eens online ‘langs’ te gaan bij Marcel Wijnen, directievoorzitter van Rabobank Gelderse Vallei.

Marcel Wijnen doet nét met zijn gezin mee met de actie ‘40 dagen eten uit de streek’. Iedere week haal je een nieuwe streekbox op. Zo eet je 40 dagen lang avondmaaltijden uit de FoodValley. “Het boerenbloed zit in mijn DNA. Ik probeer echt een ambassadeur te zijn voor de sector en wil mijn steentje bijdragen”, vertelt Wijnen enthousiast. En niet alleen in zijn gezinsleven komt dit naar voren. Ook in zijn rol als directievoorzitter bij de Rabobank zet hij zich heel concreet in voor een duurzame, toekomstbestendige agrarische sector. “Wij staan voor een gezonde, duurzame voedselketen. En we helpen onze boeren om daar in te bewegen. We zijn één van de grootste banken in de food- en agrisector, dus we nemen daar echt onze verantwoordelijkheid in. Niet alleen door onze 1-op-1-relatie met boerenklanten, maar bijvoorbeeld ook door onze landelijke food & agri afdeling. Hier doen we onderzoek naar de ontwikkelingen in de sector. Recent hebben we bijvoorbeeld weer onze agrarische visie gedeeld. Niet om boeren de wet voor te schrijven, maar om onze kennis te delen en hen te helpen hun eigen bedrijfsvisie te ontwikkelen.”

Vraagstukken met elkaar oplossen

“Er komen enorm veel vraagstukken op de agrarische sector af. Dat moeten we met elkaar oplossen”, is de visie van Marcel. Hij is daarom bijvoorbeeld betrokken bij de expertgroep Kalverhouderij. Deze expertgroep bestaat uit sectorspecialisten en accountmanagers Food & Agri van Rabobank Nederland, en hebben veel contact met de Vereniging van Vleeskalverhouders en kalverhouders zelf. Hierin bundelen zij alle krachten en hebben bijvoorbeeld recent samen een webinar gegeven om ontwikkelingen te delen met alle Nederlandse kalverhouders. En zo zijn er ook voor andere sectoren webinars gehouden.

Transparant zijn

Na verschillende omzwervingen binnen de Rabobank is de geboren en getogen Barnevelder sinds 1,5 jaar weer terug in zijn eigen dorp. Of zoals Marcel het zelf zegt: “Ik bankier weer in mijn eigen achtertuin.” En dit is ook wat de Rabobank tekent: dichtbij én lokaal betrokken zijn. Dat is dan ook de reden dat Rabobank een belangrijke partner van Vallei Boert Bewust is. “Vallei Boert Bewust is een heel mooi initiatief om aan het grote publiek duidelijk te maken wat de agrarische sector doet. Hoe ze bezig is met duurzaamheid en openstaat voor de consument. Dat is precies wat deze tijd vraagt. Transparant zijn. Dat doet Vallei Boert Bewust heel goed. Wij kiezen daarin ook niet zomaar voor een sponsoring, maar echt voor een samenwerking”, legt Wijnen uit. Op dit moment werken we bijvoorbeeld samen met Rabobank aan een bijzondere, lokale actie aan het einde van dit jaar.

Onderdeel van onze Nederlandse natuur

Waarom zijn boeren belangrijk voor Nederland? Over die vraag hoeft de bevlogen directievoorzitter niet lang na te denken. “We hebben allemaal voedsel nodig. En het liefst gezond voedsel en het liefst voedsel dat op een duurzame manier geproduceerd is. Dat kun je vaak het beste uit de regio halen. En daar heeft de agrarische sector al enorme stappen in gezet. Daarnaast blijft er natuurlijk ook altijd nog een markt voor afzet richting supermarkten en horeca. En vergis je niet: de agrarische sector is tegelijkertijd ook economisch gezien een enorm belangrijke sector. Er zijn veel gezinnen van afhankelijk. De agrarische sector is écht onderdeel van onze Nederlandse natuur”, sluit Wijnen vastbesloten af.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze