Welkom op de website van Vallei

17 april 2023

De zwaluw is er weer!

Als boer werk je heel bewust met de seizoenen, en elk seizoen heeft zo zijn charmes. De zomer met de koeien buiten en de oogst van gras, de herfst met de oogst van snijmais en de winter met al het vee gezellig binnen terwijl het buiten guur is. Maar het mooiste seizoen is toch echt de lente, en hij begon mooi vroeg dit jaar, op 15 maart begon de zon te schijnen en waaide er opeens een andere wind.

Het deed echt wat met me, en met heel veel andere mensen op het platteland om te zien dat we niet alleen staan. Natuurlijk is de enorme winst van de BBB bij de provinciale staten verkiezingen niet volledig toe te schrijven aan het rigide landbouw- en stikstofbeleid van het huidige kabinet, maar het is daar wel een belangrijk onderdeel van. Mensen willen gehoord en niet top-down geregeerd worden. Stikstof- en milieubeleid moet van onderaf en met weging van sociale en economische belangen van de mensen die het aangaat worden vormgegeven,  die boodschap moet duidelijk aangekomen zijn in Den Haag.

Rond deze tijd komt ook altijd de boerenzwaluw weer terug van overwintering in Afrika, een klein wonder dat ze feilloos weten terug te keren naar dezelfde stal als waar ze het vorig jaar genesteld hebben. Het zingen van de zwaluw is van hoog niveau en een feest om naar te luisteren. Samen met de bloemen van bosannemoon en het speenkruid in de slootkant is de komst van de zwaluw voor mij echt een bevestiging van de komst van een nieuw groeiseizoen.

Dit betekent overigens niet dat het vanaf nu alleen nog maar mooi weer is, één zwaluw maakt immers nog geen zomer, maar ik ben wel positief gestemd. Datzelfde geldt voor het politieke klimaat, eindelijk worden we gehoord en serieus genomen. Natuurlijk is de juridische werkelijkheid niet weg, maar het vrolijke geluid van het platteland klinkt elke dag luid en duidelijk door in de provincies en Den Haag, daar kunnen ze niet meer om heen.

Kijk en luister naar de zwaluwen bij Ben op het bedrijf:

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze