Welkom op de website van Vallei

9 november 2022

De pk’s van trekkers

Sinds 1 oktober 2019 weet heel Nederland hoe een moderne trekker eruit ziet en dat we er in ons land ook een flink aantal van hebben. De grote demonstratie op het Malieveld met ruim 2. 000 trekkers, na aanleiding van de oproep van D66 om de veestapel te halveren, was een groot succes en markeerde het begin van het boerenprotest.

De trekker werd daarmee hét symbool van dit protest. Samen met de omgekeerde vlag is de trekker een herkenbaar en sterk beeld. Kranten en televisie maken er graag gebruik van om in één beeld het onderwerp te duiden. Ik vind dat prima. Van trekkers word ik vrolijk. Letterlijk elke dag gebruik ik de trekker voor het voeren van de koeien, maar dat is niet echt mooi trekkerwerk: de trekker staat vooral stil het voer te mengen terwijl ik de voerwagen met de shovel vol gooi. Hoewel ik een echte koeienboer ben en het liefst veel tijd besteed aan de verzorging van mijn koeien, vind ik het ook heerlijk om regelmatig een dagje echt trekkerwerk te kunnen doen. Radio aan, de zon op het land en meters maken. Maaien en harken van gras zijn daarbij mijn favoriete werkzaamheden.

Wij hebben twee trekkers: een Fendt 308 uit 2006 en een Fendt 412 uit 2007. De eerste hebben we nieuw gekocht en inmiddels 16 jaar in gebruik, de 412 tweedehands en ook alweer bijna 8 jaar. Erg fijne machines. Vooral de 412 maakt een mooi geluid en rijdt heerlijk soepel. Elke keer als ik hem start klinkt het als muziek in mijn oren.

In 2019 was ik met de trein naar Den Haag gegaan en erg trots op het grote aantal trekkers in de stad. Dat zoveel mensen er een halve dag rijden voorover hadden om te demonstreren maakte veel indruk, ook op politiek en samenleving. Helaas heeft het protest niet geleid tot proportioneel en effectief beleid. De nieuwe minister gooide in juni van dit jaar met haar kaartje gewoon wéér de knuppel in het hoenderhok. In zeer korte tijd werd er een grote demonstratie georganiseerd, dit keer in Stroe. Petra en ik zijn, met twee van onze kinderen, allebei nu wel met een trekker naar Stroe gereden. Mooi om mee te maken en zo de saamhorigheid op het platteland te tonen.

Drie jaar na de eerste grote demonstratie zijn we nog niets opgeschoten. Wel zijn onze zorgen en bezwaren uitstekend naar voren gebracht, vooral dankzij het krachtige symbool voor het boerenprotest: De Trekker!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze