Welkom op de website van Vallei

16 juli 2020

Column Boerenprotest

Boerenprotest

Wij, Evert en ondergetekende, hebben een melkveebedrijf in Renswoude. Eigenlijk een heel gemiddeld bedrijf met zo’n honderd melkkoeien en bijbehorend jongvee, daarnaast (thuis op de boerderij heb ik geen vaste taken), ben ik rundveedierenarts.

Melkvee, stikstof, boerenprotesten, je kan er momenteel haast niet omheen. Nadat maandenlang het nieuws gedomineerd werd door de Coronacrisis, komt nu de stikstofcrisis in alle hevigheid weer de hoek om en ook deze keer met boerenacties. Ik voel me dus bijna verplicht om mijn eerste column hierover te schrijven.

Wel geef ik er mijn eigen draai aan. In plaats van ‘boeren-pro-test’, wil ik het hebben over de ‘pro-boeren-test’.

Een jaar of zes-zeven geleden hebben we ons aangesloten bij Vallei Boert Bewust. Met als doel burgers te laten zien en horen wat er speelt op de boerderij. Om te laten zien dus waar uw voedsel vandaan komt en hier een open en eerlijk gesprek over te hebben. Wij hadden namelijk het gevoel dat de afstand tussen boeren en burgers steeds groter werd. De boeren hebben een beetje de neiging om op eigen erf te blijven en steeds minder burgers hebben iemand in hun naaste omgeving die een boerderij heeft.

Dus in samenwerking met Vallei Boert Bewust, kwam er een facebookpagina van onze boerderij waarop we regelmatig een bericht plaatsen. Soms grappig, maar ook minder leuke berichten worden geplaatst. Later bedachten we om als onze koeien in het voorjaar, als ze voor het eerst sinds lange tijd weer naar buiten gaan, dit met publiek erbij te doen. Best spannend en een hele organisatie, maar superleuk. Nog weer later kwam er een melktap (mensen kunnen hier zelf verse melk tappen uit een soort automaat), kortom verbinding alom.

En helpt dit, wordt onze omgeving hierdoor meer pro-boer? Of worden wij nu gewoon blij van al die mensen die op ons erf komen en die toch al pro-boer zijn? Hoe het zit maakt niet veel uit, rijk worden we er niet van, maar wel blij. En dat is in deze tijd heel belangrijk.

Helma Breunissen
Rundveedierenarts en parttime melkveehouder

Renswoude

Volg Boerderij de Wachteldonk op facebook

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze