Welkom op de website van Vallei

6 mei 2020

Boerin Liane van Steeg: van frustratie naar passie

“We zijn gestopt met ons druk maken om de regels en zijn gaan doen wat we leuk vinden.” En dat is te merken als je praat met Liane van Steeg. Een enthousiaste, energieke boerin die overloopt van passie voor haar vak. Wat Liane nu precies doet op haar niet-alledaagse koeienboerderij? Ze vertelt het je hier.

“We hadden last van een aantal frustraties bij elkaar. Die regels steeds. Gedoe met Natuurmonumenten, waar wij onze boerderij van pachten. Kalveren waar we een veel te lage prijs voor krijgen. Vlees in de supermarkt waar ik mij aan erger. Dat alles bij elkaar maakt dat we in 2017 dachten: we gaan het anders doen. Daarom zijn we gestopt met onze plannen om meer koeien te houden. We houden het bij 85 melkkoeien en houden onze stierkalveren zelf. Deze blijven gewoon bij ons op het bedrijf tot ze slachtrijp zijn. Het vlees laten we slachten bij een slager hier in de buurt. En het vlees verkopen we zelf, hier vanuit huis en bij de Plus. Het vlees is echt goed, het is echt heerlijk”, vertelt Liane enthousiast, die samen met haar man Theo en dochter Jolien boert in Nijkerk.

Gericht informatie zoeken

Het is nog een hele klus voor Theo en Liane, deze nieuwe bedrijfsvoering. “Omdat je buiten de gebaande paden gaat is het een moeizaam proces. Het heeft veel tijd en telefoontjes gekost, maar we merken ook dat iedereen enthousiast is over ons concept en mee wil denken”, ervaart Liane. De afgelopen jaren hebben ze dan ook alles aangegrepen om nog verder door te leren. Ze hebben een living lab rond natuurinclusief boeren gevolgd. Liane deed de Praktijkschool voor verbindend ondernemen. Ze waren de eerste lichting boeren van ‘De nieuwe boerenfamilie’ en volgden de masterclass korte ketens. “Het leuke is dat we nog steeds heel gericht informatie zoeken en halen, bijvoorbeeld bij de workshops en trainingen die onze melkafnemer Leerdammer verzorgt.”

Natuur en bedrijf samen

Ook met Natuurmonumenten hebben de innovatieve veehouders inmiddels een prettige samenwerking. “Op ons bedrijf gaan natuur en bedrijf echt samen. We zijn gecertificeerd natuurboer. Van elk stuk grond hebben we analyses, zo weten we precies wat bijvoorbeeld schrale grond is. Hier komt dan meer natuur. Vruchtbare grond gebruiken we dan weer als voer voor de koeien. We hebben akkerranden, verbouwen onze eigen natuurhooi voor de stieren en hebben bloemenranden voor wilde bijen”, vertelt Liane al even enthousiast.

In contact komen met een boer

“Ik vind het verbinden met niet-boeren zo ontzettend leuk en belangrijk. Mensen willen echt graag komen, maar hebben geen contacten met boeren. Ik krijg er enorm veel energie van als er mensen op ons bedrijf komen. We houden van het boerenleven en zijn daar enthousiast over. Nu onze dochter naar school gaat, komt haar klas ook weer in contact met een boer. Daarom zijn we ook begonnen met boerderijeducatie en vinden we het ook zo leuk en belangrijk om deelnemer te zijn van Vallei Boert Bewust.”

Vleesafzet verdriedubbeld in coronatijd

En de coronacrisis, wat betekent dat voor Theo en Liane? “Qua vlees gaat het super. Onze afzet is deze weken zelfs verdriedubbeld!”, vertelt Liane blij. “Qua melkprijs zitten we in hetzelfde schuitje als onze collega melkveehouders. Dus dat is afwachten.” En als we Theo en Liane inmiddels een beetje kennen gaan ze zich daar niet druk over maken, maar hun energie richten op datgene waar ze wél invloed op hebben: het verkopen van hun kalfsvlees!

Proef het zelf!

Ook eens proeven van dit bijzondere kalfsvlees, genaamd Kalverliefde Nijkerk? Ga naar de Plus in Putten of mail Liane op info@kalverliefdenijkerk.nl. Jaarlijks houden Theo en Liane een open dag. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten als deze, na coronatijd, weer plaats kan vinden!

Lees meer over het bedrijf van Theo en Liane.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze