Welkom op de website van Vallei

22 november 2023

Boeren en burgers: samen sterk in de Gelderse Vallei

Een jaar geleden kleurde de Gelderse Vallei blauw-wit-rood. Of je nu door het boerenlandschap of een woonwijk in een van de dorpen liep, overal wapperden omgekeerde Nederlandse vlaggen en boerenzakdoeken. Veel inwoners lieten zien dat ze solidair waren met de boeren. Dus met die verbinding tussen boer en burger zit het wel snor. Niets meer aan doen. Toch?

Als ik door mijn woonplaats Putten loop, of voor mijn werk met boeren en tuinders spreek, zie ik het om me heen: het boerenbedrijf is hier een natuurlijk onderdeel van de leefgemeenschap. Iedereen heeft wel vrienden of kennissen die boeren. En dat moeten we vooral zo houden. Want wederzijds begrip is essentieel in deze roerige tijd van onduidelijk landelijk beleid en burgers die steeds meer bezig zijn met klimaat, dierenwelzijn en milieu. Aan die verbinding tussen boeren en burgers moeten we dus blijven werken. Dat betekent werk aan de winkel. Niets doen en rustig achteroverleunen? Ik dacht het niet.

Boeren, laat je zien
Boeren en burgers hebben elkaar nodig. Voor boeren is het belangrijk dat ze burgers meenemen in wat ze doen. Veel burgers zoeken de rust op van het buitengebied en willen daar graag wonen. Daarbij moeten ze zich ook realiseren dat dit het werkgebied van de boer is. En dat die boer ook ’s ochtends vroeg op het land werkt, wat niet zonder geluid kan. Kennis over wat er precies gebeurt op het boerenerf, en gevolgen van regelgeving voor de boer gaat wat ver, maar het helpt als burgers meer weten over en begrip hebben voor het werk van de boer.

Boeren kunnen daar hun steentje aan bijdragen. Door letterlijk de staldeuren open te gooien en te laten zien hoe zij hun boerenbedrijf runnen. Vallei Boert Bewust stimuleert dat heel mooi door open dagen, fietstochten en andere activiteiten te organiseren. Met succes: ik zie veel agrarische ondernemers die deze kans grijpen en meedoen.

Maar ik merk ook terughoudendheid. Niet iedereen is er gerust op om zijn erf open te stellen. Laatst was ik bij een ondernemer die net een nieuw onderkomen voor zijn melkkoeien had laten bouwen. Jaren geleden zou zo’n boer vooral trots zijn, nu was hij wat meer terughoudend. Want zo’n grote stal, is dat wel goed voor het milieu? Past het wel in deze tijd? Maar als je je deuren opent en eerlijk jouw verhaal vertelt, heb je veel meer kans op begrip. De werkelijkheid is namelijk complex, maar biedt ook nog kansen voor ondernemers.

Bij de boer over de vloer

Het vraagt natuurlijk óók wat van burgers zelf, want die moeten wel ingaan op de uitnodiging. Tegen hen zeg ik: bezoek die open dagen, ga mee fietsen, kom lammetjes aaien. En ondersteun agrariërs door je eieren bijvoorbeeld ook eens direct bij de boer te halen.

Rabobank is een natuurlijke partner voor boeren en tuinders. Als coöperatieve bank helpen we boeren om hun bedrijf financieel gezond te houden en hun groeiambities te bereiken. Dat kunnen we nog beter doen als burgers en boeren in verbinding blijven, elkaar opzoeken en steunen. Daarom dragen we Vallei Boert Bewust een warm hart toe en ondersteunen we haar initiatieven. Want de landbouwtransitie kunnen we alleen waarmaken als we samenwerken. Dus boeren en burgers: blijf elkaar opzoeken. Zo’n ondernemende en actieve houding past veel beter bij onze Hollandse mentaliteit dan achteroverleunen.

Door: Michiel Klompenhouwer, directeur Food & Agri Rabobank Midden-Nederland

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze