Welkom op de website van Vallei

Vleesveebedrijf van den Brink

Wij zijn Ferdinand en Rianne van den Brink. Samen met onze kinderen wonen en werken wij op Vleesveebedrijf De Blaak. Op ons bedrijf is ruimte voor ongeveer 150 vleeskoeien en stierkalveren. We fokken de dieren op en verkopen ze aan een aantal zelfslachtende keurslagers in Noord Holland, het Gooi en bij ons in de regio. De inkoop van de dieren en het transport daarvan doen we zelf. Bijna al het vee is afkomstig van collega’s waar al jaren contact mee is. Wij kijken hoofdzakelijk naar vleeskwaliteit en de omgeving waar de dieren opgroeien. Iedere koe die wij kopen moet namelijk buiten hebben gelopen. Dit zorgt voor kwaliteit en extra smaak aan het vlees. 

De koeien verblijven zo’n 120 tot 150 dagen op het bedrijf maar sommigen ook langer. Het maakt ons niet uit hoe lang de dieren blijven, als we maar vooruitgang zien. Wij streven naar een langzame groei op een natuurlijke wijze, om de juiste natuurlijke smaak aan het rundvlees te creëren. De koeien en stieren krijgen ruim te tijd om te groeien en lopen zoveel mogelijk buiten en eten uitsluitend natuurlijk voedsel. Wanneer de koeien niet naar buiten kunnen staan ze in een ruime, lichte stal met in elk hok een koeienborstel. De ondergrond is bedekt met stro, wat zorgt voor een minimale ammoniakuitstoot.

Ferdinand is naast veehouder ook gediplomeerd slager. We vinden het zeer belangrijk om zoveel mogelijk van de keten in eigen beheer te houden. Dit omdat we te allen tijde een verantwoord stuk vlees willen leveren, voor een eerlijk betaalbare prijs. Alle vleesrassen zijn terug te vinden op het bedrijf. Maar Belgisch Witblauw, Verbeterd Roodbont en Blonde d’Aquitaine voeren de boventoon.

Sinds 2012 runt Rianne een boerderijwinkel op ons bedrijf. Deels met vlees dat we zelf in onze eigen slagerij verwerkt hebben. We vinden het leuk om met onze koeien mee te doen aan keuringen. Hier wordt onze inzet en passie voor het vak zeer regelmatig beloond, dat bewijst de ruim gevulde prijzenkast in onze winkel wel. Kom gerust eens een kijkje nemen! 

Benieuwd hoe Ferdinant zijn dag eruit ziet en hoe hij zijn dieren verzorgt? Bekijk deze korte video.

Vleesveebedrijf van den Brink

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie van den Brink is erg ondernemend. Het vleesveebedrijf heeft een eigen website, met reclame voor het eigen geproduceerde vlees en andere streekproducten. Zo kun je het vlees via de website kopen óf in de boerderijwinkel. Bij een bezoek aan de boerderijwinkel is het mogelijk om ook een kijkje te nemen bij de koeien. Ook is er een mooie ontvangstruimte en organiseert familie Van den Brink regelmatig rondleidingen en streekdagen. Vaste klanten ontvangen een aantal keer per jaar een mailing over de status en de nieuwtjes van het bedrijf.

  • Op het onderdeel milieu scoort rundvleesbedrijf ‘De Blaak’ een pluspunt op ammoniakemissie. Er is een minimale uitstoot omdat de koeien op stro staan. Twee keer per dag komt er vers stro bij. Daardoor is er alleen maar vaste, ruige mest die onderin volledig verteerd is.

  • In de stal is zeer veel natuurlijk licht aanwezig door een 4 meter brede lichtstraat van Lumitexplaten. De stal is een open frontstal, dit betekent dat de stal aan de kant waar de dieren gevoerd is volledig open is en een overkapping heeft. Door het vele natuurlijke lichtinval ligt het energieverbruik laag. 

  • ‘De Blaak’ scoort het maximale aantal sterren op het onderdeel welzijn. Elk hok heeft een eigen koeborstel voor de dieren. Ook is er dakisolatie, zodat de stal in de winter warmer blijft en ’s zomers lekker koel is. 

  • Op diergezondheid scoren Ferdinand en Rianne verschillende pluspunten. Zo is het medicijnverbruik zeer laag. Alle koeien zijn afkomstig van vaste afnemers. Inzicht in de geschiedenis van de koeien is voor Ferdinand erg belangrijk. Zo tracht Ferdinand alles te traceren van kalf tot stukje vlees. Daarom worden de koeien ook versneden op het eigen bedrijf. Daarnaast heeft Ferdinand op eigen initiatief ook een quarantainestal waar de nieuwe koeien een aantal dagen verblijven na aankomst op het bedrijf. Ze gaan pas de koppel in wanneer ze geschoren, ontwormt en de klauwen ontsmet zijn.

  • Op en rond het erf van familie van den Brink is er veel aandacht voor de natuur. Het bedrijf heeft kruidenrijk grasland en er is een ecologisch water gecreëerd waar veel dieren leven. Op en rond de boerderij zijn meerdere houtwallen en knotwilgen geplant. Ook hier is volop leefruimte voor verschillende diersoorten.

  • Bij het scoren van het thema beeldkwaliteit kijken we naar de netheid van het erf, zoals de bestrating. Ook kijken we of de bouwstijl in de omgeving past. Bij Ferdinand en Rianne is dit prima voor elkaar. Ook gaan alle dieren op het bedrijf naar buiten. Vanwege de drogere grond kan de familie de dieren een lang weideseizoen geven. 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze