Welkom op de website van Vallei

Vleesvarkenbedrijf Mts.Fam-Lokhorst

Wij zijn Dirk en Melisa Lokhorst en samen met onze kinderen Mark, Thijs, Andries, Pieter en Niels, genieten we van het wonen, werken en leven op onze boerderij. Sinds 1965 is het bedrijf in handen van de familie Lokhorst. Dirk is inmiddels de derde generatie die aan het hoofd staat van de boerenbedrijf aan de Lankerenseweg.
De opa van Dirk startte het bedrijf met melkvee en bereidde dit later uit met kalveren en zeugen. Na de verschillende veranderingen van de overheid hebben we besloten om het melkquotum te verkopen en om de varkenstak uit te bereiden.

Welzijn
Sinds 2016 zijn wij aangesloten bij de keurmerken ‘Beter Leven’ en ‘Varken van Morgen’. Onze varkens liggen op een speciale bolle vloer met vloerverwarming. De bolling in de vloer zorgt voor een versnelde afvoer van mest en urine waardoor er minder ammoniak uitstoot is. Onze varkens leven in groepen van ongeveer 40 dieren bij elkaar. Er is voldoende ruimte in de stal om te bewegen en te spelen met afleidingsmaterialen zoals luzerne en speelkettingen. Het is een prachtig gezicht om de dieren op deze manier te zien groeien.

Duurzame stal
Door middel van zonnepanelen op het dak van de stallen dragen we graag ons steentje bij aan een duurzame samenleving. We zijn volledig zelfvoorzienend en leveren ook een klein deel terug aan het net.

Waarom zijn wij deelnemer?
Wij nemen deel aan Vallei Boert Bewust omdat wij het belangrijk vinden om naar onze omgeving te laten zien en horen hoe wij voor onze dieren zorgen. We willen dit open en transparant doen en gaan graag het gesprek aan. Het mooie van Vallei Boert Bewust vinden we dat er diverse agrarische bedrijfstakken bij aangesloten zijn. Mensen kunnen op deze manier kennis maken met de complete agrarische sector.

Vleesvarkenbedrijf Mts.Fam-Lokhorst

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Dirk en Melissa zetten zich graag in tijdens allerlei activiteiten die vanuit Vallei Boert Bewust georganiseerd worden. Daarnaast zoeken ze ook de verbinding met de klanten van de Boerengolf die Lokhorst samen met de buren van IJsboerderij Voorthuizen organiseert.

 • De varkens liggen op bolle vloeren, ook wel emissiearme vloeren genoemd. De bolling in de vloer zorgt voor een versnelde afvoer van mest en urine waardoor er minder ammoniak uitstoot is. Dit komt het milieu weer ten goede.

 • Op het onderdeel Energie scoort MTS Lokhorst 2 sterren. Om energie te besparen wordt er gebruik gemaakt van een frequentie regelaar. Het sturen van de ventilatoren met een frequentie regelaar heeft als voordeel dat het stal klimaat beter kan worden gecontroleerd.
  Het bedrijf is zelfvoorzienend in energiegebruik vanwege zonnepanelen die op de daken van de stallen geïnstalleerd zijn. Stroom die overblijft wordt teruggeleverd aan het net.

 • Op het bedrijf van familie Lokhorst is in de hokken extra afleidingsmateriaal voor de dieren aanwezig. Zo kunnen de biggen spelen met blokken hout en wordt er dagelijks stro gestrooid.

 • Vliegen kunnen een stress veroorzaken bij varkens maar zorgen daarnaast ook voor vervuiling en het overbrengen van ziektes. Om de diergezondheid te kunnen waarborgen worden vliegen actief bestreden met plakstrips en madendood.

 • Op en rondom het erf van familie Lokhorst is er volop ruimte voor erfvogels. Zo zijn er diverse struiken en waar vogels in kunnen nesten en schuilen.

 • In het certificeren van de Beeldkwaliteit wordt de netheid van het erf bekeken. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar de bestrating van het erf. Ook wordt de bouwstijl bekeken en of deze past bij de stijl van de Gelderse Vallei.
  Daarnaast is er een landschapsplan uitgevoerd wat zorgt voor nog een pluspunt op het onderdeel beeldkwaliteit.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze