Welkom op de website van Vallei

Vleeskuiken- en vleeskalverhouderij familie van Deuveren

Wij zijn Gert en Driesje van Deuveren, met onze twee dochters wonen en werken we op deze boerderij. Samen met mijn broer Heimo runnen wij een vleeskalver- en vleeskuikenhouderij. Onze boerderij is al sinds 1911 in de familie. Begonnen door onze overgrootvader als typisch veluws gemengde boerderij met melkkoeien, varkens en legkippen is het in de loop der jaren gespecialiseerd door onze ouders in vleeskuikens en vleeskalveren.

Deze specialisatie zetten wij door en tegelijk hebben we de laatste jaren ook groei meegemaakt. Onze kalveren arriveren op een leeftijd van ongeveer twee weken. We houden kalveren van één leeftijd, wat inhoudt dat de stallen in een week tijd volgezet worden en dat na een halfjaar alle dieren tegelijk naar de slachterij gaan. Alle stallen hebben de beschikking over natuurlijke ventilatie, waardoor we hier geen energie voor hoeven te gebruiken.

De kalfjes staan de eerste vier weken individueel, zodat we het welzijn en de gezondheid goed in de gaten kunnen houden. Daarna worden de dieren in groepen van 8 bij elkaar gezet, zodat het kuddegedrag tot uiting kan komen. Ook hebben de dieren een natuurlijk dag-nachtritme, doordat het daglicht via lichtplaten in het dak in de stal komt. In het begin voeren we de kalfjes melk, na twee weken krijgen de dieren ook vezelrijk voer. De hoeveelheid ruwvoer die wij verstrekken is twee keer zoveel als wettelijk verplicht, voor een betere gezondheid. Het vlees van onze kalveren mag het predikaat van het Beter Leven keurmerk (1 ster) dragen.

Vleeskuiken- en vleeskalverhouderij familie van Deuveren

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op het bedrijf is er een ontvangstmogelijkheid voor geïnteresseerde bezoekers. Daarnaast kun je de boer tegenkomen op activiteiten bij andere boerderijen waar hij een handje meehelpt.

  • Er wordt op energie bespaard door in alle stallen natuurlijke ventilatie toe te passen. Dit gebeurt door op een doordachte manier de stalwanden te openen of sluiten en kost weinig energie.

  • Voor het comfort van de dieren zijn alle daken goed geïsoleerd. Zo is de temperatuur in de stal goed te regelen, wat ervoor zorgt dat het in de winter lekker warm is en tijdens de zomer wat koeler. Daarnaast wordt er extra zorg genomen voor de zieke dieren en mogen deze op een zacht strobed weer op krachten komen. Als laatste wordt er ook op gelet dat er voldoende daglicht in de stallen doordringt, zodat de dieren een dag en nacht ritme behouden. Een goed dag en nacht ritme zorgt voor rust bij de dieren, doordat ze tegelijk slapen en tegelijk wakker zijn.

  • De kalveren komen uit verschillende landen en deze landen hebben verschillende ziektekiemen die wel of niet aanwezig kunnen zijn. Daarom wordt erop gelet dat er niet te veel nationaliteiten gemengd worden. Zo wordt de kans van blootstelling aan nieuwe ziektes verminderd. Dit zorgt er ook mede voor dat er maar weinig medicijnen gebruikt worden op het bedrijf. Ook is er op het bedrijf een duidelijke scheiding tussen een schone weg en een vuile weg. Dit betekent dat alles wat het bedrijf opkomt ‘schoon’ is en alles wat het bedrijf af gaat ‘vuil’. Hierbij wordt geprobeerd om de aan- en afvoer van dieren, voer en mest apart te houden om overdracht van ziektekiemen te voorkomen.

  • Een groot deel van de mest wordt geleverd aan SMG. SMG is de Stichting Mestverwerking Gelderland en zij verwerken de mest zodat deze goed toegepast kan worden als bijvoorbeeld bemesting voor de akkerbouw. Daarnaast zorgt de boer er ook voor dat er meer mest wordt verwerkt dan verplicht is.

  • Rondom de boerderij is de beplanting aangelegd met een landschapsplan van de gemeente. Dit plan zorgt ervoor dat het bedrijf goed opgaat in de omgeving en dat de juiste planten voor de streek worden gebruikt. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat de (nu eenmaal onvermijdelijke) kadaverplaats goed afgeschermd is voor voorbijgangers.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze