Welkom op de website van Vallei

Kalverhouderij familie van Stempvoort

Wij zijn Teunis en Henriëtte van Stempvoort, trotse ouders van Marvin, Babette, Jurgen en Emily. Onze boerderij staat aan de rand van het Binnenveld, het buitengebied tussen Ede, Veenendaal en Bennekom. Het is de ‘oude stek’ van Teunis, zijn ouders hadden destijds een gemengd bedrijf met 20 melkkoeien en 300 vleeskalveren. In 1998 hebben wij de boerderij overgenomen en zijn verder gegaan met 300 kalveren en hadden beide een baan buitenshuis. Onze droom was om samen een gezond familiebedrijf te mogen runnen en die kans hebben we gekregen! We zijn stapsgewijs gegroeid naar het huidige aantal van 1.500 kalveren.

We hebben een contract met de Van Drie Group. Dat betekent dat de kalveren eigendom zijn van Van Drie en dat zij het voer aanleveren. De stallen inclusief de inventaris zijn van ons. Wij zijn verantwoordelijk voor de totale verzorging van de kalveren. Als de kalveren 2 weken oud zijn verlaten zij het melkveebedrijf en komen ze op ons bedrijf. De eerste 3 á 4 weken staan de kalfjes in een babybox zodat we ze goede individuele aandacht kunnen geven. We letten altijd op gezondheid, eetgedrag en vitaliteit. Na  3 á 4 weken halen we de babyboxjes eruit en staan ze in groepen van 6 of 8 kalveren per hok. Vanaf de tweede week krijgen de kalfjes twee keer per dag warme melk,  gehakseld stro en brok. Daarnaast kunnen ze onbeperkt water drinken. Na 27 weken worden de kalveren geslacht. Een groot deel van dit heerlijke én gezonde kalfsvlees gaat de hele wereld over.

Ook in de kalversector gaan we voor duurzaamheid. Bij het maken van de melk is bijvoorbeeld veel heet water nodig. We gebruiken daarvoor een biomassakachel, die we stoken op houtpallets. Het stalklimaat regelen we met een klimaatcomputer die de ventilatoren en automatische roldeuren aanstuurt. Een frequentieregelaar zorgt voor minimaal energieverbruik. Het grootste deel van de mest transporteren we naar de kalvergierbewerkinsinstallatie, de KGBI. Een mooi en uniek systeem om kalvermest verantwoord te verwerken.

In 2016 hebben we een nieuwe stal gebouwd met de naam “de Toekomst…” Deze stal heeft veel ramen waardoor het lekker licht is in de stal, dat werkt prettig en geeft een vriendelijke open indruk. Ook zit er in deze stal een skybox, dat is een ruimte bovenin de stal waar je de kalveren goed kunt bekijken.

Wij doen mee aan Vallei Boert Bewust omdat we aan de maatschappij willen laten zien wat de kalverhouderij inhoudt. We merken dat er veel onwetendheid is van deze mooie sector. Daarom is het onze uitdaging om als kalverhouder te kunnen laten zien wie we zijn en wat we doen! Wil je meer weten? Van harte welkom op ons bedrijf!

Kalverhouderij familie van Stempvoort

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  In de kantine kunnen groepen ontvangen worden voor een rondleiding. Vanuit de skybox voor een van de stallen is een mooi overzicht te krijgen in de stal. Af en toe brengen schoolklassen een bezoek aan het bedrijf. Teunis en Henriette staan bezoekers graag te woord om uitleg te geven over hun bedrijf. Op de facebook bedrijfspagina worden regelmatig foto’s en filmpjes geplaatst.

 • Voor het onderdeel Milieu scoort de vleeskalverhouderij van familie van Stempvoort een ster. Meer dan 75% van de mest van de kalveren wordt bij de Stichting Mestverwerking Gelderland verwerkt.

 • Voor het verwarmen van het water voor de bereiding van de melk voor de kalveren wordt een biomassakachel gebruikt. Dit bespaart Energie. Er wordt gebruik gemaakt van een frequentie regelaar. Het sturen van de ventilatoren met een frequentie regelaar heeft als voordeel dat het stal klimaat beter kan worden gecontroleerd. Daarnaast is de verlichting op het bedrijf vervangen voor LED verlichting.

 • Op dit bedrijf speelt Dierwelzijn een grote en belangrijke rol. De zieke kalfjes kunnen in een aparte box met een dikke laag stro weer herstellen. Het dak van de stal is goed geïsoleerd. Hierdoor blijft de temperatuur zowel in de winter als in de zomer op een constanter niveau. De kalveren hebben onbeperkt water tot hun beschikking. Meer dan 4% van het vloeroppervlakte van de stallen beschikt over daglichttoetreding. Dit zorgt voor een natuurlijk dagnachtritme voor de dieren.

 • Om te voorkomen dat er insleep van ziekten plaatsvindt, zijn de dieren uit max. 2 verschillende landen afkomstig. Daarnaast moet iedereen die de stallen wil betreden eerst door de hygiënesluis om andere kleding en ander schoeisel aan te doen. In de hygiënesluis hangt een hygiëneprotocol waar alle geldende regels duidelijk zichtbaar zijn. Wanneer de stroom uitvalt wordt een alarmmelding ingeschakeld. Met behulp van een aggregaat kan dan worden overgeschakeld op noodstroom.

 • Op het bedrijf wordt er weidevogelbeheer toegepast. Door dit extra beheer wordt de kwaliteit van de natuur verder ontwikkeld en verhoogd. Het land wordt bemest met ruige mest. Ruige mest is goed voor de biodiversiteit in de grond en strostukjes kunnen dienen als nestmateriaal voor weidevogels.
  Naast het bedrijf is een houtwal aangeplant met bomen en lage struiken met volop schuil- en nestmogelijkheid is voor diverse dieren. In de stallen op het bedrijf nestelen diverse zwaluwpaartjes.

 • Het bedrijf van Vleeskalverhouderij Familie van Stempvoort heeft een nette en opgeruimde uitstraling. De kadaverplaats is een stuk vanaf de weg af gelegen en ligt verscholen achter een  beukenhaag waardoor deze niet zichtbaar en ruikbaar is voor voorbijgangers.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze