Vleeskalverhouderij fam. van Stempvoort

Over Vleeskalverhouderij fam. van Stempvoort

Wij zijn Teunis en Henriëtte van Stempvoort, trotse ouders van 4 kinderen; Marvin, Babette, Jurgen en Emily.

Onze boerderij staat aan de rand van het Binnenveld, het buitengebied tussen Ede, Veenendaal en Bennekom. Het is de ‘oude stek’ van Teunis, zijn ouders hadden destijds een gemengd bedrijf met melkkoeien en vleeskalveren.

In 1998 hebben wij het bedrijf overgenomen, de melktak is toen afgestoten. We zijn doorgegaan met ons ideaal om samen een gezond familiebedrijf te runnen! Intussen is ons bedrijf gegroeid en verzorgen we dagelijks 1260 vleeskalveren.

Wij werken op contract voor de Van Drie Group. Dat betekent dat de kalveren eigendom zijn van Van Drie en dat zij ook voor het voer zorgen. De stallen en inventaris zijn van ons en wij verzorgen de kalveren. Vanaf een leeftijd van 2 weken komen de kalveren vanaf Nederlandse melkveebedrijven bij ons op het bedrijf. De eerste vier weken staan de kalfjes in zogenaamde babyboxjes, zodat we goed kunnen kijken of ze gezond zijn en goed drinken en eten en of nog wat hulp nodig hebben.

Daarna komen ze in groepen van 6 of 8 kalveren. Vanaf de tweede week krijgen de kalfjes naast 2 x daags melk onbeperkt gehakseld stro en brok. Ook kunnen ze constant water drinken. Na 28 á 29 weken worden de kalveren geslacht in een slachterij in Apeldoorn of Nieuwekerk aan de Ijssel. Het vlees gaat vervolgens naar verschillende landen zoals Italië, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Ongeveer 10% blijft in Nederland en is in de supermarkt verkrijgbaar onder het merk ‘Jan’.

Voor het aanmaken van de melk is heet water nodig wat verwarmd wordt dmv een biomassakachel gestookt op houtpallets. Het stalklimaat wordt geregeld mbv een klimaatcomputer die ventilatoren en automatische roldeuren aanstuurd. Een frequentieregelaar zorgt voor minimaal energieverbruik. Het grootste deel van de mest wordt getransporteerd naar de kalvergierbewerkinsinstallatie, de SMG, dat is een mooi en uniek systeem om de kalvermest verantwoord te verwerken.

We doen mee aan Vallei Boert Bewust omdat we willen laten zien wat de kalverhouderij zoals inhoudt. We hebben gemerkt dat veel mensen een negatief beeld hebben bij deze sector, bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting. Het is onze uitdaging om als kalverhouder aan iedereen te kunnen laten zien wie we zijn en wat we doen!

Voel je welkom op ons bedrijf!

Bijzonderheden

In 2016 hebben we een nieuwe stal gebouwd met de naam “de Toekomst…” Deze stal heeft veel ramen waardoor het lekker licht is in de stal, dat werkt prettig en geeft een vriendelijke open indruk. Ook zit er in deze stal een skybox, dat is een ruimte bovenin de stal waar je de kalveren goed kunt bekijken. Kijk ook eens naar onze bedrijfspagina op facebook; Vleeskalverhouderij Familie van Stempvoort

Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest