Kalverhouderij familie van Stempvoort

Over Kalverhouderij familie van Stempvoort

Lid geworden in december 2018

Wij zijn Teunis en Henriëtte van Stempvoort, trotse ouders van Marvin, Babette, Jurgen en Emily. Onze boerderij staat aan de rand van het Binnenveld, het buitengebied tussen Ede, Veenendaal en Bennekom. Het is de ‘oude stek’ van Teunis, zijn ouders hadden destijds een gemengd bedrijf met 20 melkkoeien en 300 vleeskalveren. In 1998 hebben wij de boerderij overgenomen en zijn verder gegaan met 300 kalveren en hadden beide een baan buitenshuis. Onze droom was om samen een gezond familiebedrijf te mogen runnen en die kans hebben we gekregen! We zijn stapsgewijs gegroeid naar het huidige aantal van 1.500 kalveren.

We hebben een contract met de Van Drie Group. Dat betekent dat de kalveren eigendom zijn van Van Drie en dat zij het voer aanleveren. De stallen inclusief de inventaris zijn van ons. Wij zijn verantwoordelijk voor de totale verzorging van de kalveren. Als de kalveren 2 weken oud zijn verlaten zij het melkveebedrijf en komen ze op ons bedrijf. De eerste 3 á 4 weken staan de kalfjes in een babybox zodat we ze goede individuele aandacht kunnen geven. We letten altijd op gezondheid, eetgedrag en vitaliteit. Na  3 á 4 weken halen we de babyboxjes eruit en staan ze in groepen van 6 of 8 kalveren per hok. Vanaf de tweede week krijgen de kalfjes twee keer per dag warme melk,  gehakseld stro en brok. Daarnaast kunnen ze onbeperkt water drinken. Na 27 weken worden de kalveren geslacht. Een groot deel van dit heerlijke én gezonde kalfsvlees gaat de hele wereld over.

Ook in de kalversector gaan we voor duurzaamheid. Bij het maken van de melk is bijvoorbeeld veel heet water nodig. We gebruiken daarvoor een biomassakachel, die we stoken op houtpallets. Het stalklimaat regelen we met een klimaatcomputer die de ventilatoren en automatische roldeuren aanstuurt. Een frequentieregelaar zorgt voor minimaal energieverbruik. Het grootste deel van de mest transporteren we naar de kalvergierbewerkinsinstallatie, de KGBI. Een mooi en uniek systeem om kalvermest verantwoord te verwerken.

In 2016 hebben we een nieuwe stal gebouwd met de naam “de Toekomst…” Deze stal heeft veel ramen waardoor het lekker licht is in de stal, dat werkt prettig en geeft een vriendelijke open indruk. Ook zit er in deze stal een skybox, dat is een ruimte bovenin de stal waar je de kalveren goed kunt bekijken.

Wij doen mee aan Vallei Boert Bewust omdat we aan de maatschappij willen laten zien wat de kalverhouderij inhoudt. We merken dat er veel onwetendheid is van deze mooie sector. Daarom is het onze uitdaging om als kalverhouder te kunnen laten zien wie we zijn en wat we doen! Wil je meer weten? Van harte welkom op ons bedrijf!

Bijzonderheden

Familie van Stempvoort geeft jullie graag de mogelijkheid om een kijkje te nemen binnen hun vleeskalverenhouderij! Benieuwd naar hoe het bij dit bedrijf gaat? Kijk dan snel verder!

In een interview vertellen Henriëtte en Teunis wat het betekent om kalverhouder te zijn.

Tip: op Facebook plaatsen we regelmatig nieuws over ons bedrijf en onze kalveren. Kijk je met ons mee @kalverhouderijvanstempvoort?!

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur