Veldhuizen Varkenshouderij BV

Over Veldhuizen Varkenshouderij BV

Lid geworden in december 2018

Sinds 1920 is de Irene Hoeve in het bezit van familie Veldhuizen, sinds 1971 zijn we actief in de varkensfokkerij. Inmiddels zijn wij bij de derde generatie en staat Wim aan het roer. Samen met mijn vrouw Greet en een team van gemotiveerde medewerkers dragen wij zorg voor 820 zeugen en 2800 opfokzeugen. 

Diergezondheid

Elke week worden er ongeveer 550 biggen geboren. De mannelijke biggen (beertjes) verkopen we op een leeftijd van ongeveer 10 weken. De vrouwelijke biggen (zeugjes) blijven langer op ons bedrijf, soms wel tot 8 maanden. Daarna worden ze verkocht aan andere varkenshouders waar ze verder opgroeien tot volwassen zeug en zelf biggen krijgen. Omdat we dieren aan collega’s verkopen heeft een goede gezondheid de hoogste prioriteit op ons bedrijf. We besteden daarom veel tijd aan hygiëne en de verzorging van de dieren, want gezonde varkens hebben weinig medicijnen nodig. En dat is wat nodig is om een gezond stukje vlees te kunnen verkopen.

Extra ruimte in de nieuwe stal

In 2020 hebben we de nieuwe biggenstal in gebruik genomen, waardoor de dieren extra leefruimte hebben. De varkens leven in schuren met veel licht en frisse lucht. Van de meeste stallen wordt de lucht die de stallen uit komt schoongemaakt door een zogenaamde biologische luchtwasser. Deze luchtwasser zorgt ervoor dat onze buren in de nabije omgeving van het bedrijf geen geurhinder hebben. Alle stallen zijn voorzien van ramen en lichtstraten zodat de varkens een natuurlijk dag- en nachtritme hebben. In de ramen zit geïsoleerd glas, zodat er geen direct zonlicht op de varkens schijnt.

Daarom doen we mee aan Boert Bewust

Er komt een steeds grotere afstand tussen de boer en de burger. Vroeger had iedereen wel een broer, oom of een neef die boer was waardoor iedereen bekend was met het wel en wee op een boerderij. Maar dit is nu vaak niet meer het geval. Met onze deelname aan Vallei Boert Bewust willen we er graag aan bijdragen dat de kloof niet nog groter wordt. We vertellen graag hoe wij te werk gaan op ons bedrijf.

Bijzonderheden

Wij verzorgen zelf het transport van onze varkens naar onze afnemers. Hier hebben we speciale klimaatgestuurde vrachtwagens voor beschikbaar. De temperatuur kunnen we volledig zelf regelen. Zo hebben de dieren op warme zomerdagen in onze wagens nooit last van hoge temperaturen en ook in de winter is de temperatuur aangenaam. Ook kunnen de varkens tijdens het rijden gewoon drinken.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur