Varkenshouderij Van de Fliert

Over Varkenshouderij Van de Fliert

Lid geworden in december 2018

Sinds de zomer van 1994 wonen wij, Edy, Dicky en onze kinderen, op deze unieke locatie. Toen we deze boerderij betrokken stonden er oude gebouwen voor melkvee en wat nieuwere gebouwen voor varkens. We hebben er voor gekozen om investeren in de varkenshouderij en hebben de melkveetak afgestoten.

Met de verbouwing hebben we een gesloten bedrijf kunnen creëren. Dit betekend dat vrijwel alle biggen die hier geboren worden, hun hele leven op het bedrijf blijven. In het kraamhok genieten de biggetjes van vloerverwarming en warmtelampen maar ook van extra melk als de zeug wat tekort schiet. De drachtige zeugen lopen in één grote groep bij elkaar. Bij de vleesvarkens geven de grote dieren hun warmte af aan de kleinere dieren via het rondpompsysteem van de vloerverwarming. Alle varkens kunnen profiteren van het daglicht omdat in alle afdelingen voorzien zijn van ramen.

Sinds 2008 zitten er op de meeste stallen een luchtwasser, om de ammoniak- en geuruitstoot te beperken. Al jaren is ons streven om het medicijngebruik laag te houden en dat gaat goed. Zo proberen wij goed voor onze dieren te zorgen met een optimaal resultaat.

Vanwege de hygiënemaatregelen voor onze varkens is het niet mogelijk om mensen rechtstreeks in de stal ontvangen. Deelname aan Vallei Boert Bewust is een mooie manier om toch openheid van ons bedrijf te creëren. Op deze manier kan iedereen toch zien wat er bij ons gebeurd.

Bijzonderheden

Edy en Dicky hebben in de meeste stallen een luchtwasser geplaatst. Een luchtwasser zorgt ervoor dat de ammoniak, fijnstof en geuruitstoot beperkt wordt. Kijk bij de foto collage om te zien hoe een luchtwasser eruit ziet.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur