Varkens- en melkveebedrijf van de Fliert

Over Varkens- en melkveebedrijf van de Fliert

Al sinds 1958 boert de familie van de Fliert aan de Wittenoordseweg. De ouders van Wim zijn de boerderij hier gestart en sinds 1997 staan Wim en Ria aan het roer. Ook de derde generatie is al aanwezig. Na overname is er veel gerenoveerd en zijn er stallen bijgebouwd. Hierdoor staan er meerdere kleine stallen op het erf. Op het bedrijf is plaats voor 100 zeugen, 800 vleesvarkens, 55 melkkoeien en 40 stuks jongvee.

Het bijzondere aan dit bedrijf is dat er al jaren een eigen fokkerijlijn is, zowel bij de varkens als bij de koeien. Bij de varkens wordt zelfs nog met natuurlijke dekking gewerkt. Doordat het een ‘gesloten’ bedrijf is, worden er geen dieren aangevoerd. Hierdoor heeft het bedrijf een hoge gezondheidsstatus en een laag antibioticumgebruik. Alle dieren hebben een natuurlijk dag- en nachtritme. De vleesvarkens worden in de nabije regio verkocht. Het melkvee is een oer-Hollands MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) vee ras, wat economische, sterke, gezonde en roodbonte koeien zijn met een dubbeldoel (melk en vlees). De koeien krijgen de mogelijkheid tot weidegang. Over energiebesparing is ook nagedacht; zo wordt de warmte die door de vleesvarkens wordt geproduceerd, benut om de kraamstal van de biggetjes te verwarmen.

Bijzonderheden

Henk Westbroek heeft een filmpje over het bedrijf gemaakt.  http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/westbroek/20140225-0711/

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit