Varkens- en melkveebedrijf van de Fliert

Over Varkens- en melkveebedrijf van de Fliert

Lid geworden in december 2018

Wij zijn Wim en Ria van de Fliert en sinds 1997 zijn wij de eigenaren van de boerderij aan de Wittenooordseweg. In 1958 zijn de ouders van Jan het bedrijf gestart. Toen Wim en Ria het bedrijf overnamen is er veel gerenoveerd en zijn er stallen bijgebouwd. Hierdoor staan er meerdere kleine stallen op het erf. Inmiddels is onze zoon Jacco in maatschap gekomen en is hij officieel de derde generatie op het bedrijf.
Met elkaar dragen we dagelijks de zorg voor 100 zeugen, 900 vleesvarkens, 55 melkkoeien en 35 stuks jongvee en 2 fokstiertjes.

Melkvee

Onze koeien zijn allemaal 100% van het oer-Hollandse ras MRIJ (Maas-Rijn-IJssel). Dit ras van enkel roodbonte koeien, heeft een dubbeldoel (melk en vlees) en komt nog maar heel weinig voor in Nederland. Onze koeien kunnen als het weer het toelaat en er voldoende gras staat elke dag naar buiten.

Varkenshouderij
Bij zowel de varkens als bij de koeien werken we al jaren met een eigen fokkerijlijn is. Bij de varkens werken we met natuurlijke dekking van een eigen beer (mannetjes varken). Alle varkens hebben een natuurlijk dag- en nachtritme door middel van de meerdere ramen die alle verblijven hebben.

Over energiebesparing is ook nagedacht; zo wordt de warmte die door de vleesvarkens wordt geproduceerd, benut om de kraamstal van de biggetjes te verwarmen.

Bijzonderheden

In 2014 heeft Henk Westbroek voor RTV Utrecht een leuk item gemaakt in de varkensstal. Via onderstaande link is het filmpje terug te zien.

http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/westbroek/20140225-0711/

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit
Natuur