Welkom op de website van Vallei

Van Ginkel pluimveehouderij

Wij zijn Marja en Sjors van Ginkel en samen met onze kinderen wonen en werken we met veel plezier op ons pluimveebedrijf in Harskamp. In 2005 hebben de ouders van Sjors het bedrijf met pluimveebedrijf met bijbehorende melkveehouderij gekocht. In 2014 hebben wij het bedrijf overgenomen. In 2018 hebben we de melkveetak afgesloten en hebben we de keus gemaakt om ons volledig te richten op pluimvee.

Scharrel en vrije-uitloop

Onze kippen lopen in 2 verschillende stallen. Eén stal met 37.000 leghennen is een scharrelstal. Dat wil zeggen dat daar de kippen vrij in de schuur kunnen rondscharrelen en daarnaast ook een overdekte uitloop hebben. In de scharrelstal leven onze bruine kippen. Zij hebben een Beter Leven Keurmerk 1 ster.
De andere stal is een vrije uitloop stal met 18.000 hennen. Deze stal heeft dezelfde inrichting als een scharrelstal maar de kippen hebben daarbij een vrije uitloop naar buiten. In deze stal leven de witte hennen. De witte, vrije uitloop eieren worden beloont met het Beter Leven Keurmerk 2 sterren!
Mocht u bij ons langsrijden, dan ziet u de kippen uit deze stal in onze weilanden rondom de boerderij rondscharrelen.

Dierwelzijn

Beide stallen zijn voorzien van alle behoeften van een kip. Zo hebben de kippen altijd toegang tot water en voer en is er in de hele stal afleidingsmateriaal opgehangen of neergelegd. Afleidingsmateriaal zoals wilgenstammen, pikstenen, luzernebalen en graan wat los gestrooid wordt. zorgen ervoor dat de kippen zich niet vervelen en andere kippen verwonden.

Waarom deelnemer

We doen ons uiterste best om zo goed mogelijk voor onze kippen te zorgen en dit willen we graag laten zien. We vertellen de consument graag het verschil tussen scharrel en vrije uitloop. Op deze manier kan de consument heel bewust een keus maken voor welke eieren zij wil kopen. We vinden het ook leuk om vragen te krijgen van mensen, soms leveren die vragen ons ook weer nieuwe ideeën op!

Van Ginkel pluimveehouderij

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Het is mogelijk om de scharrel- en vrije uitloop eieren van de familie op de boerderij te kopen. Grotere groepen die het bedrijf bezoeken, worden verwelkomt in het ontvangstgedeelte op de deel welke achter het woonhuis gesitueerd is. Daarnaast is in 2021 een eierenautomaat geplaatst op de Dorpsstraat in Harskamp.

 • Op het pluimveebedrijf van familie van Ginkel wordt gebruik gemaakt van een mestbandbeluchtings-systeem wat zorg draagt voor ammoniakemissie wat van belang is voor het milieu. Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in ionisatielampen. Door deze lampen worden stofdeeltjes aan watermoleculen gebonden in de lucht. Vervolgens wordt het stof “zwaar” en valt op de grond. Door dit natuurkundig proces worden stofdeeltjes effectief uit de lucht gehaald.

 • Om Energie te besparen wordt er gebruik gemaakt van groene stroom. Daarnaast zijn er in de stallen van familie van Ginkel meerdere frequentieregelaars aanwezig. Frequentieregelaars zorgen ervoor dat de ventilatoren in de stal harder en zachter geschakeld kunnen worden afhankelijk van hoe de luchtkwaliteit in de stal is

 • De leghennen van familie van Ginkel hebben het Beter Leven keurmerk. Dit betekend dat er onder andere minder dieren in de stal leven en dat de scharrelkippen een overdekte uitloop hebben. De vrije uitloop kippen kunnen ook in de weilanden rondom de boerderij scharrelen.

 • De diergezondheid van de leghennen wordt goed in de gaten gehouden. Zo wordt er minimaal 6x per jaar sectie op minimaal 1 leghen gedaan. Op deze manier kunnen er eventuele aandachtpunten aan het licht komen. Dit resulteert in een zeer lage uitval van kippen.
  Een grote hoeveelheid vliegen komt hygiëne in de stal niet ten goede. Op het bedrijf worden vliegen worden door middel van sluipwespen tegen gegaan.

 • Op en rond de boerderij is er veel aandacht voor de natuur. Er zijn meerdere boomranden, knotwilgen en struiken zodat erfvogels veel ruimte hebben om een nest te bouwen. Ook zwaluwen zijn volop  te vinden op het bedrijf.

 • De pluimveehouderij van familie van Ginkel scoort 2 punten op het onderdeel beeldkwaliteit. De vrije uitloophennen zijn vanaf de weg voor alle passanten zichtbaar. Tevens is er een ondergrondse kadaverkoeling geplaatst waardoor dieren niet zichtbaar en ruikbaar zijn voor voorbijgangers.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze