V.O.F. Melkveebedrijf ’t Heiveld

Over V.O.F. Melkveebedrijf ’t Heiveld

Dit melkveebedrijf is het thuis van Ben, Petra en de kinderen Erik, Tijs en Marit Apeldoorn. We verzorgen met veel plezier ongeveer 115 melkkoeien en ongeveer 90 kalfjes en pinken, 1 jarige koeien. We vinden het geweldig om zo werk en privé te kunnen combineren. Petra werkt naast de boerderij bij een bank. Verder hebben we op het bedrijf hulp van opa Apeldoorn en regelmatig is er een stagiaire.

Voorop in onze bedrijfsvoering staat comfort voor de koeien én voor de boer. We hebben daarvoor de beschikking over moderne stallen met veel lig- en loopruimte voor de koeien en korte looplijnen voor de boer. Twee Lely melkrobots nemen ons bijzonder veel werk uit handen en zijn 24 uur per dag toegankelijk voor de koeien. Gemiddeld worden de koeien hier 3 maal per dag gemolken: de koeien die net gekalfd hebben en veel melk produceren komen graag bij de robot en worden maximaal 4 maal daags gemolken, de koeien die al weer drachtig zijn en waarvan de productie al weer zakt bezoeken de robot ongeveer 2 maal per dag. In de robot krijgen de koeien ook krachtvoerbrokjes, ze zijn er dol op. De melkproductie, waar het uiteindelijk om draait, is prima: gemiddeld geven de melkkoeien ruim 33 kg per dag. Totaal is dat 1,2 miljoen kg per jaar voor de hele veestapel.

Vanaf eind april tot eind oktober kunnen de koeien overdag de wei in om te bewegen en gras te vreten. Ook voeren we zowel zomer als winter een compleet gemengd rantsoen in de stal. Dit rantsoen bestaat voornamelijk uit gehakselde snijmais, kuilgras, bietenperspulp en aanvullend krachtvoer. De koeien beslissen zelf of ze naar buiten gaan of liever binnen blijven: bij mooi, droog en niet te warm weer zijn er veel koeien buiten. Schijnt de zon fel of regent het, dan blijven er veel dieren binnen. Ook de voorkeur van de koeien verschilt, sommigen gaan dagelijks lang naar buiten, andere blijven bijna altijd in de stal.

Totaal is er voor de voerproductie dit jaar ruim 70 ha beschikbaar. We telen 57 ha gras en 14 ha snijmais. De grond ligt helaas niet allemaal rond de boerderij. We gebruiken ook grasland in Leusden en Scherpenzeel en gras- en maisland in Hoenderloo. We hebben ruim voldoende voer voor onze veestapel en kunnen 90% van onze mest zelf benutten. De rest wordt gebruikt door akkerbouwers elders in Nederland

Bijzonderheden

Het fokken van een volgende generatie melkkoeien krijgt op ons bedrijf veel aandacht en we beleven er ook veel werkplezier aan.
Dankzij K.I. met diepvriessperma van de beste stieren ter wereld is de Nederlandse melkkoe de laatste 30 jaar veel productiever, groter en mooier geworden.
Ongeveer 2 maal per jaar kiezen we op onze boerderij een stuk of 10 stieren uit, op basis van hun fokwaarden voor kenmerken als melkproductie, eiwitgehalten, uierdiepte (we willen ondiepe, compacte uiers) en beengebruik.
Voor iedere koe kiezen we dan de stier die het best de zwakke kenmerken van de koe zou kunnen compenseren. Vervolgens natuurlijk hopen we op een vrouwelijk kalfje, een vaarskalfje, die in 2 jaar tijd op kan groeien tot een jonge melkkoe.
Met het 20 jaar consequent fokken op normaal ontwikkelde, productieve koeien met gezonde, ondiepe uiers hebben we een fitte, gezonde en mooie veestapel waar we erg aan gehecht zijn. Elk dier is bij ons geboren en we kennen de moeder, vader en grootouders van elke koe.
In 2013 hadden we met onze koeien de hoogste productie in regio De Vallei, daar waren we toch best wel trots op.
Wilt u meer weten over veeverbetering? Kijk eens op de website van crv.

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit