V.O.F. Melkveebedrijf ‘t Heiveld

Over V.O.F. Melkveebedrijf ‘t Heiveld

Lid geworden in december 2018

Dit melkveebedrijf is het thuis van Ben, Petra en de kinderen Erik, Tijs en Marit Apeldoorn. We verzorgen met veel plezier ongeveer 120 melkkoeien en ongeveer 80 stuks jongvee. We vinden het geweldig om zo werk en privé te kunnen combineren. Petra heeft naast het werk op de boerderij ook een baan buitens huis. Op het bedrijf hebben we hulp van opa Apeldoorn en regelmatig is er een stagiaire.

Comfort en welzijn
Voorop in onze bedrijfsvoering staat comfort voor de koeien én voor de boer. We hebben daarvoor de beschikking over moderne stallen met veel lig- en loopruimte voor de koeien en korte looplijnen voor de boer. Twee Lely melkrobots nemen ons bijzonder veel werk uit handen en zijn 24 uur per dag toegankelijk voor de koeien. Gemiddeld worden de koeien hier 3 maal per dag gemolken: de koeien die net gekalfd hebben en veel melk produceren komen graag bij de robot en worden maximaal 4 maal daags gemolken, de koeien die al weer drachtig zijn en waarvan de productie al weer zakt bezoeken de robot ongeveer 2 maal per dag. In de robot krijgen de koeien ook krachtvoerbrokjes, daar zijn ze dol op. De melkproductie, waar het uiteindelijk om draait, is prima: gemiddeld geven de melkkoeien ruim 35 kg per dag. Totaal is dat 1,4 miljoen kg per jaar voor de hele veestapel.

Weidegang
Vanaf eind april tot eind oktober kunnen de koeien overdag de wei in om te bewegen en gras te eten. Ook voeren we zowel zomer als winter een compleet gemengd rantsoen in de stal. Dit rantsoen bestaat voornamelijk uit gehakseld snijmaïs, kuilgras, bietenperspulp en aanvullend krachtvoer. De koeien beslissen zelf of ze naar buiten gaan of liever binnen blijven. Bij mooi, droog en niet te warm weer zijn er veel koeien buiten. Schijnt de zon fel of regent het, dan blijven er veel dieren binnen. Ook de voorkeur van de koeien verschilt, sommigen gaan dagelijks lang naar buiten, andere blijven bijna altijd in de stal.

Totaal is er voor de voerproductie ruim 70 ha beschikbaar. We telen 50 ha gras en 20 ha snijmaïs. De grond ligt helaas niet allemaal rond de boerderij. We gebruiken ook grasland in Leusden en Scherpenzeel en gras- en maïsland in Hoenderloo. Al het voer voor onze veestapel verbouwen we zelf en 90% van de mest kunnen we kwijt op ons eigen land. Het overige mest gaat over het land van omliggende bedrijven.

Bijzonderheden

Het fokken van een volgende generatie melkkoeien krijgt op ons bedrijf veel aandacht en we beleven er ook veel werkplezier aan.
Dankzij K.I. met diepvriessperma van de beste stieren ter wereld is de Nederlandse melkkoe de laatste 30 jaar veel productiever, groter en mooier geworden.
Ongeveer 2 maal per jaar kiezen we op onze boerderij een stuk of 10 stieren uit. Dit gebeurd op basis van hun fokwaarden voor kenmerken als melkproductie, eiwitgehalten, uierdiepte (we willen ondiepe, compacte uiers) en beengebruik.
Voor iedere koe kiezen we de stier die het best de zwakke kenmerken van de koe zou kunnen compenseren. Vervolgens hopen we op een vrouwelijk kalfje, een vaarskalfje, die in 2 jaar tijd op kan groeien tot een jonge melkkoe.
Met het 25 jaar consequent fokken op normaal ontwikkelde, productieve koeien met gezonde, ondiepe uiers hebben we een fitte, gezonde en mooie veestapel waar we erg aan gehecht zijn. Elk dier is bij ons geboren en we kennen de moeder, vader en grootouders van elke koe.

Wilt u meer weten over veeverbetering? Kijk eens op de website van crv.

Benieuwd naar ons bedrijf? 

 

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur