V.O.F. Beek Kippen

Over V.O.F. Beek Kippen

Wij hebben een pluimveebedrijf met 22.000 leghennen in een volièrestal. De stal heeft een wintergarten en buitenuitloop, de eieren worden onder het merk Freiland-eieren verkocht.
René heeft een innovatief stalconcept ontworpen om zijn kippen een nieuw type overdekte uitloop te geven. Aan weerszijde van de stal komt een wintergarten met een dak dat deels bestaat uit doorzichtige polycarbonaat-platen, die mechanisch opengeschoven kunnen worden. Op deze wijze kunnen de leghennen in de buitenlucht scharrelen, terwijl bij slecht weer of in tijden van ophokplicht de wintergarten kan worden afgesloten door het dak te sluiten. De hennen blijven daarbij hun bewegingsvrijheid behouden. In de wintergarten worden bomen/struiken in bakken aangeplant om de kippen beschutting te geven.
Voordelen van dit nieuwe ontwerp zijn: een beter dierenwelzijn door de grote bewegingsvrijheid en een natuurlijk dag/nacht lichtritme, minder risico op vogelgriep doordat de hennen niet in contact kunnen komen met wilde vogels, of de uitwerpselen ervan. Geen uitval meer door toedoen van predatoren. Er hoeft minder ontwormd te worden omdat de hennen niet in aanraking komen met ziekteverwekkers buiten de stal, dus een lager medicijngebruik. De snavels worden niet meer bekapt.
Naast pluimvee hebben we ook nog een bouwbedrijf.

Bijzonderheden

Dit stalconcept met oprolbare wand en lichtdoorlatende dakplaten die kunnen worden opengeschoven wordt in de pluimveehouderij nog nergens toegepast. Het stalontwerp wordt momenteel getoetst door de Dierenbescherming. Die kent er binnenkort het ‘beter leven’ kenmerk aan toe, met drie sterren. Hiermee is de huisvesting gelijkwaardig aan Rondeel-stallen.