Welkom op de website van Vallei

Pluimveehouderij Wisserhof

Wij zijn Jacco en Renske Wisserhof. Met onze drie kinderen, Herlieke, Diederik en Laurens, wonen en werken wij op deze boerderij. Ons pluimveebedrijf is sinds 1978 gevestigd op deze locatie. We begonnen met het houden van vleeskuikenmoederdieren en varkens. In 1995 zijn we overgegaan op het houden van scharrelkippen en de jaren hier op volgend hebben we dit verder uitgebreid. Nu zijn er 18.000 vrije uitloopkippen en 25.000 scharrelkippen op ons bedrijf. De afgelopen jaren zijn we van bruine kippen overgegaan op witte kippen. Deze hebben een lager lichaamsgewicht, hebben minder voer nodig en worden ouder dan bruine kippen en ze leggen in plaats van bruine, witte eieren. We proberen onze kippen zolang mogelijk op ons bedrijf te houden. Gemiddeld blijven witte kippen 90 weken op een boerderij, bij ons proberen we dat ze ruim 100 weken worden als dat kan.

Werken met kippen vinden we erg leuk, plezier in ons werken vinden we belangrijk, en ondanks alle regelgeving die op ons afkomt hebben we nog steeds erg veel werkplezier.

Pluimveehouderij Wisserhof

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ wordt één open dag per twee jaar verzorgd, vaak in samenwerking met ander partijen uit de keten zoals de Albert Heijn. Daarnaast wordt er op Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ aandacht besteed aan boederijeducatie waarin de familie graag laat zien wat pluimvee houden allemaal inhoudt. Ook maakt het bedrijf gebruik van huisverkoop van producten. Zo is er een eierautomaat waar verse eieren gekocht kunnen worden. De automaat is open van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 21.00 uur.

  • Op Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ wordt gebruik gemaakt van een mestbandbeluchtings-systeem wat zorg draagt voor ammoniakemissie wat van belang is voor het milieu.

  • Op Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ wordt er Energie bespaard door een frequentieregelaar. Verder wordt er omgeschakeld van gewone verlichting naar energiezuinige LED verlichting.

  • Op Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ wordt veel aandacht besteed aan het Welzijn van de kippen. Zo lopen de kippen allemaal vrij los in de stal. Daarnaast is er buitenuitloop voor minimaal 30% van de dieren. Als extra is er verrijking aanwezig in de buitenuitloop. Met verrijking wordt bedoeld dat er struiken, boompjes en bijvoorbeeld schuiftafels in het buitenverblijf zijn waaronder de kippen zichzelf kunnen verschuilen tegen de zon of roofvogels. Ook heeft de familie Wisserhof punten gescoord op het extra aanbieden van afleidingsmateriaal als graan, pikblokken en lucerne.

  • In Pluimveehouderij ‘Wisserhof’ worden punten gescoord op de vrijwillige extra activiteit voor preventie van ziekten. Deze preventie maatregel houdt in dat er 6x per jaar sectie wordt, gepleegd op minimaal 1 leghen per stal om inzicht te verkrijgen in eventuele ziekten. Daarnaast voldoet het bedrijf in het geval van het pluimvee aan de minimale norm voor medicijngebruik.

  • In het geval van de mest wordt meer dan 90% van de mest afgevoerd voor de landbouw buiten Nederland. Zo heeft het bedrijf ook een overdekte mestopslag om de 90% mest in goede kwaliteit af te kunnen leveren. Doordat de mest al zo goed als gedroogd is, is er minder laadcapaciteit nodig. Daardoor zijn er minder vrachtwagens nodig voor de afvoer van de mest wat een positief effect heeft op het milieu.

  • In het certificeren van het Beeldkwaliteit wordt de netheid van het erf bekeken. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar de bestrating van het erf. Ook wordt de bouwstijl bekeken en of dit past bij de stijl van de Gelderse Vallei. Daarnaast wordt er apart aandacht besteed aan het kadaverplaats. Zo moet het kadaverplaats goed kunnen worden afgesloten in verband met het aanzicht vanaf de weg en het ontvangst van bezoekers. In het geval van pluimveehouderij ‘Wisserhof’ is er een landschapsplan uitgevoerd dit zorgt voor één pluspunt op het onderwerp beeldkwaliteit. Daarnaast richt Jacco Wisserhof zich ook op vliegenbestrijding. Dit doet hij door het inzetten van roofvliegen die eventuele overlast van vliegen tegen gaan.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze