Welkom op de website van Vallei

Pluimvee- en melkveebedrijf familie Jansen

Wij zijn familie Jansen en wonen in “de Valk”, een buurtschap onder Lunteren. Het is een echt familiebedrijf waarop inmiddels de 5e generatie werkzaam is. Van oorsprong stond het bedrijf in Ede, maar in 1996 zijn we verhuisd omdat we plaats moesten maken voor de nieuwbouwwijk Kernhem. In De Valk vonden we een prachtige oude boerderij met de naam ‘Vorst Engelen’ waar we inmiddels al ruim 25 jaar wonen en werken. Op ons bedrijf houden we naast kippen ook koeien. We hebben een stal met 16.000 scharrelkippen en een stal met 31.000 vrije uitloop kippen.

Natuurlijke manier van kippen houden

Onze vrije uitloop kippen hebben de mogelijkheid om overdag naar buiten te gaan. Met vrije uitloop eieren creëren we een meerwaarde voor de eieren. De natuurlijke manier van kippen houden staat ons erg aan. Naast dat het goed is voor de dieren om buiten te lopen, ziet het er ook heel gezellig uit.

Het verschil tussen scharrel- en vrije uitloopkippen

We zijn deelnemer geworden van Vallei Boert Bewust omdat we het erg belangrijk vinden dat de agrarische sector meer gepromoot wordt en zo in een positiever daglicht gesteld wordt. We vinden openheid naar de burgers toe heel belangrijk. Vaak merken we dat mensen het verschil niet weten tussen scharrelkippen en vrije uitloop kippen. Dit leggen we graag uit.

Pluimvee- en melkveebedrijf familie Jansen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Het onderdeel maatschappij is een belangrijk onderdeel voor familie Jansen. Zij verkopen onder andere eieren van het eigen bedrijf. Ook komen met regelmaat schoolklassen op het bedrijf. Tijdens een bedrijfsbezoek kunnen leerlingen alle elementen van de veehouderij leren kennen. Er is een ontvangstruimte, waar informatie over de sector kan worden gegeven. Daarnaast helpt familie Jansen regelmatig bij activiteiten die Vallei Boert Bewust organiseert.

  • Familie Jansen past zowel bij de scharrelkippen als de vrije uitloop kippen mestbandbeluchting toe. Door warme lucht uit de nok van de stal over de mest te verplaatsen kan de mest in de stal goed gedroogd worden. Dit heeft voordelen in het drogestofpercentage en daarbij het af te voeren aantal tonnages mest, maar ook voor de uitstoot van ammoniak.

  • Om energie te besparen maakt familie Jansen gebruik van een frequentieregelaar in de stallen van de kippen. Het sturen van de ventilatoren met een frequentieregelaar heeft als voordeel dat het stalklimaat beter kan worden gecontroleerd. Ook is de ventilatie nauwkeuriger te regelen.

  • Familie Jansen besteedt veel aandacht aan het welzijn van alle dieren. In de kippenstallen is er voldoende strooisel als afleidingsmateriaal aanwezig. Door de ramen in de stallen komt er licht naar binnen. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk dag- en ritme voor de hennen. Ook zijn er hoogfrequente lampen in de stal aanwezig, die minder knipperen dan gewone tl-lampen.

  • Op het onderdeel diergezondheid scoort de familie meerdere punten. Zo wordt er 6x per jaar sectie gepleegd op minimaal 1 leghen per stal. Op die manier wordt inzicht verkregen in eventuele ziekten. Daarnaast is de dierenarts minimaal elke twee maanden preventief op het bedrijf aanwezig om samen met familie Jansen de gezondheid van de kippen nauwlettend in de gaten te houden.

  • Op en rondom het erf van familie Jansen is veel aandacht voor natuur. Rondom de boerderij zijn meerdere houtwallen, struiken en knotwilgen, waar volop leefruimte is voor verschillende diersoorten. Op het erf zijn nestkasten opgehangen en in het voorjaar en de zomer nestelen er volop zwaluwen op het bedrijf.

  • Voor het onderdeel beeldkwaliteit scoort familie Jansen het maximaal aantal sterren. Met de bouw van de nieuwe stal is een landschapsplan opgesteld. De bomen en struiken zijn conform dit landschapsplan aangeplant. De kippen hebben overdag de mogelijkheid om buiten te scharrelen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze