Melkveebedrijf en pluimvee opfok Maatschap van Ingen

Over Melkveebedrijf en pluimvee opfok Maatschap van Ingen

Lid geworden in december 2018

Hallo, wij zijn Bertus en Ria van Ingen en in De Glind hebben we een boerderij met pluimveeopfok en melkvee. In 1988 hebben wij het bedrijf van de ouders van Bertus overgenomen. Dit bedrijf was toen nog gevestigd in Renswoude. In 1990 is het bedrijf verplaatst naar De Glind, waar wij nog altijd met veel plezier wonen.
Onze boerderij is een echt familiebedrijf. We hebben een gezin met vier kinderen in de leeftijd van 25-30 jaar. De kinderen werden altijd betrokken bij het werk op de boerderij. Een boerderij is een mooie omgeving om op te groeien. Leren omgaan met dieren, verantwoordelijkheid nemen en omgaan met gevaren die ook aanwezig zijn, als je speelt op de boerderij. Alle kinderen zijn inmiddels de deur uit en inmiddels hebben we ook drie kleinkinderen. Onze zoon Mark zit met ons in maatschap en het is de bedoeling dat hij samen met zijn vriendin het bedrijf overneemt. 

Verleden

Toen wij het bedrijf kochten waren er varkens, koeien en vleeskalkoenen. Van de varkens hebben we in 1998 afscheid genomen. De rechten mochten toen nog omgeruild worden naar pluimveerechten en de kalkoenentak is toen uitgebreid. 

Het houden van kalkoenen is een mooie tak van sport, maar toch besloten we in 2008 om de kalkoenentak af te stoten en verder te gaan met opfokhennen. De schuren zijn toen omgebouwd. 

 

Pluimvee opfok

Hennen opfokken is mooi om te doen. De kuikens komen als ééndagskuiken op ons bedrijf. De schuren zijn dan verwarmd tot 38 graden, wat geleidelijk wordt afgebouwd.  In de 17 weken dat de kuikens/hennen  bij ons zijn, verzorgen wij ze. Dit wil zeggen dat  ze volgens bepaalde schema’s voer, water en licht aangeboden krijgen. Ook krijgen ze de entingen die nodig zijn om de hennen gezond te houden. Verder krijgen ze op verschillende niveaus water aangeboden, waardoor ze leren zich door het hele systeem te bewegen. Na 17 weken worden de hennen overgeplaatst naar pluimveebedrijven, waar de hennen aan hun leg carrière beginnen. 

Sinds 2018 hebben wij een gedeelte van de hennen omgeschakeld naar biologische opfokhennen. Deze hennen gaan tijdens de opfok naar buiten en ze krijgen ander voer.

 

Melkveehouderij

Verder hebben wij 40 melkkoeien. Tegenwoordig ben je dan klein. Toch vinden wij dit ook leuk om te doen. Je bent heel anders bezig dan met kippen en je bent meer buiten aan het werk op het land.

Wij vinden ons bedrijf groot genoeg, groeien hoeft voor ons niet. We kijken nu vooral wat er beter kan. Ook met het oog op milieu en diervriendelijkheid. We proberen het al zo goed mogelijk te doen, maar het kan altijd beter.

Al met al zijn wij trots op ons bedrijf en wij vinden het mooi dat er een opvolger is, vooral in deze tijd dat alles zo onzeker is. We zijn best bezorgd over de toekomst van de landbouw in Nederland. Mensen beseffen vaak niet hoe bevoorrecht wij zijn met altijd vers en gezond voedsel. Toch gaan wij door met ons bedrijf. Boer zijn, is niet alleen een beroep, maar het is vooral een manier van leven. Door deel te nemen aan Vallei Boert Bewust willen we graag openheid geven in hoe wij ons bedrijf runnen. De mooie van Boert Bewust vinden we dat er meerdere bedrijven bij aangesloten zijn en ook van diverse sectoren. 

 

Bijzonderheden

Vanaf de hoek Postweg / Helweg kunnen onze biologische opfokhennen van dichtbij bekeken worden. De gemeente heeft hier een picknickbankje geplaatst zodat u kunt genieten van de prachtige omgeving met daarin onze scharrelende hennen.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur