Mts A.A van Essen en E. Moerman

Over Mts A.A van Essen en E. Moerman

Lid geworden in december 2018

Op het gemengde bedrijf aan de Westerhuisweg zijn onze grootouders begonnen in 1922. Er werden toen koeien, kippen en varkens gehouden en er was daarnaast een boomgaard voor de fruitteelt.
Onze ouders hebben dit later overgenomen, voortgezet en uitgebreid. Sinds 1991 wonen Bertus en Els met hun kinderen op deze boerderij aan de Westerhuisweg en zoon Rens werkt nu ook al een aantal jaren mee op dit bedrijf.

De koeien mogen in de zomer lekker buiten weiden in de omliggende weilanden. In de winter verblijven ze in de ruime ligboxenstal die recent is vernieuwd. Deze stal is ruim opgezet en heeft veel licht en frisse lucht voor een gezond en natuurlijk klimaat.
De stal is daarbij voorzien van ruim voldoende ligplaatsen met hoogkwalitatieve koematrassen.
Daarnaast zijn er veel voer en drinkplaatsen en een aantal koeborstels voor het dierenwelzijn. Met de bouw van deze stal zijn veel energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals frequentieregelaars op de vacuüm en melkpomp, een voorkoeler voor de melktank, en een extra energiezuinige melkkoelmachine. Verder is er een energiebesparend verlichtingsplan en er wordt op het hele bedrijf uitsluitend groene stroom gebruikt. Het streven is om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. De dierdag doseringen zijn hierdoor laag.
In verband met hygiëne en besmetting worden de kleine kalveren gehuisvest in kalveren iglo`s met uitloop.
De grotere kalveren worden gehuisvest in grotere groepen.

De vleesvarkens worden gehouden volgens het Beter-leven concept. Deze dieren krijgen extra veel ruimte, hebben veel afleiding/speelmateriaal met daarnaast stro-speelbakken en leven in grote groepen. De stallen zijn gebouwd volgens GroenLabel IVC om ammoniak -uitstoot te beperken. Om energie te besparen zijn alle ventilatoren frequentie gestuurd.

Door netjes te werken in en om het bedrijf zijn erf, stallen en sleufsilo`s ruim en schoon, wat efficiënter werkt en het arbeidsplezier vergroot.

 

Bijzonderheden

Vakantiehuis Boerderij: Proef het buitenleven!
Het is mogelijk om met een groep van maximaal 11 personen te overnachten in het ruime gastenverblijf op de boerderij. Op onze boerderij staat ‘beleven’ centraal. Indien gewenst kunnen we u alles vertellen en laten zien hoe onze dieren leven. En als u het leuk vindt, bent u welkom om een keer mee te helpen tijdens het melken. 

Via de website www.mijnvakantiestek.nl is het vakantiehuis te bekijken en te boeken.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur