Melkveebedrijf Wellom

Over Melkveebedrijf Wellom

Lid geworden in december 2018

Wij zijn Jan en Lisanne Oskam en sinds 2001  wij wonen met onze drie zoons op melkveebedrijf ‘Wellom’ op het prachtige landgoed Den Treek in Leusden. In 1955 is de vader van Jan boer geworden op een andere boerderij in Den Treek. Dat bedrijf had te weinig uitbreidingsmogelijkheden en dus kon hij in 1976 verhuizen naar de boerderij ‘Wellom’. In 2011 hebben we een nieuwe ligboxenstal voor onze koeien gebouwd. Momenteel melken we zo’n 100 koeien en houden we 50 stuks jongvee.

Duurzame stal

Onze stal is gebouwd volgens de maatlat duurzame stallen.  Dit betekent concreet dat er rekening gehouden is met de duurzaamheid van stal en de koe. Zo hebben we een ammoniak reducerende vloer in laten bouwen, hebben de koeien extra veel loopruimte en zijn ligboxen van extra groot formaat. De zijkanten van de stal zijn voorzien van een weer gestuurd gordijn om de zon of wind buiten te houden. Onze koeien worden gemolken door een melkrobot. Dit betekent dat de koeien zelf kunnen kiezen wanneer zij gemolken willen worden. Wanneer het weer het toelaat en er voldoende gras staat, lopen onze koeien in de wei.

Waarom zijn wij deelnemer

Vlak naast onze boerderij ligt een wandelpad. Vanaf dit wandelpad is het mogelijk om onze koeienstal in te kijken. Wanneer er wandelaars langs komen vinden we het leuk om een gesprek met hen aan te gaan en meer te vertellen over het bedrijf. Mensen mogen weten wat er gebeurd in de stal en we vinden het belangrijk om dat uit te leggen. We boeren bewust en dragen dat via Vallei Boert Bewust ook graag uit.

 

Bijzonderheden

Naast het melkveebedrijf heeft Lisanne ook een bedrijf, Farm Visit, wat arrangementen en rondleidingen op de boerderij aanbiedt. Van daaruit zijn ze ook aangesloten bij het NZO en Boerderij in de Kijker. Via deze organisaties ontvangen ze een groot aantal schoolklassen op het bedrijf. Jan en Lisanne vinden het belangrijk dat burgers kunnen zien waar wij als boerenbedrijven mee bezig zijn en waar hun voedsel vandaan komt.

Meer informatie vindt u terug op www.farmvisit.nl

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit