Melkveebedrijf Groot Ravesloot

Over Melkveebedrijf Groot Ravesloot

Lid geworden in december 2018

Melkveebedrijf ‘Groot Ravesloot’ is gelegen op het landgoed Den Treek in Leusden. Sinds 1906 is het melkveebedrijf in bezit van familie Veldhuizen. Sinds 2009 staat de 4de generatie aan het roer: Ronald Veldhuizen.

Op het bedrijf worden circa 60 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 2 fokstieren gehouden. De stieren zorgen voor bevruchting van de eigen veestapel. De melk wordt drie keer in de week opgehaald door een vrachtwagen van Leerdammer. In de fabriek wordt hier de bekende Leerdammerkaas van gemaakt. Op de landerijen rondom ‘Groot Ravesloot’ wordt gras, maïs en voederbieten geteeld. Deze gewassen worden opgeslagen en gebruikt als voer voor de koeien in de winter.

Weidegang
Op het bedrijf wordt weidegang toegepast. Dit betekent dat de koeien vanaf half april buiten in de wei te vinden zijn. Als het heet is buiten of wanneer het regent, kunnen de koeien zelf bepalen of ze buiten willen blijven of liever op stal staan. Op een warme zomerdag is het in de stal prima uit te houden voor de dieren. De daken zijn voorzien van isolatie en tevens zijn er ventilatoren opgehangen die voor een aangename koelte zorgen.

Het antibiotica gebruik op de boerderij ligt al wat lager dan het landelijke gemiddelde maar er wordt hard aan gewerkt om dit verder terug te dringen. Zo is het bedrijf heel bewust bezig met hygiëne en welzijn wat twee factoren zijn die de koppel immuniteit kan versterken.

 

 

Bijzonderheden

Wij zijn lid van Vallei Boert Bewust omdat we de kloof tussen boeren en burgers kleiner willen maken. Door deel te nemen aan Vallei Boert Bewust kunnen we samen met collega’s uit de Vallei de agrarische sector vertegenwoordigen en laten zien hoe wij te werk gaan. Met elkaar kunnen we een hele gevarieerde sector laten zien waar we hard ons best voor doen en waar we trots op zijn!

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur