Melkveebedrijf familie van Loenen

Over Melkveebedrijf familie van Loenen

Lid geworden in december 2018

Sinds 1845 boeren de ‘Van Loenens’ op hoeve ‘Het Hek’. Inmiddels wonen Kees en Marlies met hun 3 kinderen op het familiebedrijf. In de vorige eeuw werden er koeien en varkens gehouden. In 1955 is de boerderij verwoest door een brand maar ook weer opgebouwd. In 2009 is de varkenstak gestopt. Het bedrijf telt momenteel circa 100 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Het land wat bij de boerderij hoort wordt gebruikt voor het telen van gras en maïs voor de koeien.

Verbouwingen

In 2004 is de ligboxenstal verlengd en 5 jaar later hebben we een jongveestal naast de koeienstal geplaatst. In 2017 is de melkstal vernieuwd en er een stuk bij aangebouwd. Alle koeien die op onze boerderij aanwezig zijn, zijn hier geboren. Het leuke daarvan is, is dat er meerdere generaties bij ons op het bedrijf leven. We melken ongeveer 1 miljoen liter melk waarvan Leerdammer-kaas wordt gemaakt.

Dierwelzijn
De koeien lopen vanaf ongeveer half april buiten in de wei. Bij te warm weer of wanneer het regent, kunnen de koeien zelf bepalen of ze buiten willen blijven of liever op stal staan. Door middel van meerdere ventilatoren in combinatie met een automatische sprinklerinstallatie is het op warme zomerdagen prima vertoeven in de stal voor de koeien. Ook hangen er koeienborstels waar de dieren zich aan kunnen schuren als zij dit willen.
Kees en Marlies vinden het belangrijk om bewust en duurzaam te boeren. Kees zit in een studiegroep om een goede kringloop binnen het bedrijf te bevorderen en alle mineralen zo goed mogelijk te benutten.

Deelname Vallei Boert Bewust
Waarom Melkveebedrijf familie van Loenen is aangesloten bij Vallei Boert Bewust? “Omdat wij trots zijn op ons bedrijf en op de eigen sector. Graag willen we aan de burger laten zien wat er op ons boerenbedrijf gebeurt.”

Bijzonderheden

Kees en Marlies vinden het mooi om cultuur en de boerderij samen te brengen. Sinds 2018 organiseren zij in samenwerking met Vallei Boert Beust een  cultureel festival tussen de koeien.  Op de voergang tussen de koeien treden verschillende bandjes op.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur