Welkom op de website van Vallei

varkens- en melkveebedrijf familie van Roekel

Wij zijn Evert Jan en Maike van Roekel en hebben een gemengd bedrijf aan de voet van de Grebbeberg, in Achterberg. Met plezier zorgen we dagelijks voor onze koeien, varkens en schapen. Samen met ons gezin genieten we volop van ons prachtige bedrijf, waar ook de vader van Evert Jan nog dagelijks meehelpt.

Het Grebbevarken
Onze varkens zijn bekend onder de streeknaam “Grebbevarken” Deze varkens zijn een kruising tussen de rassen Duroc en Pietrain. We zijn een gesloten bedrijf wat betekent dat we geen varkens van buiten aankopen. Alle biggen worden op ons eigen bedrijf geboren en grootgebracht. De drachtige zeugen hebben de mogelijkheid om buiten te lopen en een modderbad te nemen. Onze Grebbevarkens krijgen welfarewaardig voer, dat is voer dat geheel plantaardig is. Daarnaast krijgen ze dagelijks maïs en/of stro. In de stal is er veel afleidingsmateriaal voor de dieren beschikbaar. Zo zijn er banden, riemen en kettingen om in te bijten en hangen er ballen waar de dieren mee kunnen spelen.

Schapen
Naast het melkvee en de varkens hebben we ook nog een koppel schapen. In het vroege voorjaar worden de lammetjes geboren. De eerste week blijven ze samen met hun moeder in een eigen hokje. Maar zo gauw het weer het toelaat dartelen ze met zijn allen buiten in de wei.

Waarom zijn wij deelnemer van Boert Bewust?
Wij zijn deelnemer van Boert Bewust omdat we onze sector graag promoten. We zijn erg trots op onze dieren en laten graag zien hoe enorm we ons best doen om goed voor de varkens te zorgen.
Tegenwoordig spreekt men veel over ‘Natuur Inclusieve Landbouw’. Deze term zou eigenlijk omgedraaid moeten worden. ‘Landbouw Inclusief Natuur’ past helemaal bij ons. In onze bedrijfsvoering draait alles om duurzaamheid. Als wij niet goed voor onze grond zouden zorgen, dan zou de productie uitblijven.

varkens- en melkveebedrijf familie van Roekel

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Evert Jan en Maike vinden het belangrijk dat jij als niet-boer ziet en hoort hoe het er aan toe gaat binnen de varkenshouderij. Daarom zijn ze jaarlijks betrokken bij open dagen.

  • Familie van Roekel heeft een biologisch luchtwassysteem voor 80% van de gehuisveste dieren. Een luchtwasser filtert de lucht. Het voordeel van dit systeem is dat er minder ammoniak, fijnstof en andere stoffen in het milieu komen.

  • Op het onderdeel energie scoort het bedrijf van Evert Jan en Maike punten omdat ze groene stroom gebruiken. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor het terugbrengen van kosten.

  • Dierwelzijn staat hoog in het vaandel. Het dak van de varkensstal bestaat gedeeltelijk uit doorzichtige dakplaten. Zo is er zeer veel natuurlijk licht in de stal. Dit zorgt voor een natuurlijk dag- nachtritme van de varkens. In de varkensstal is er veel afleidingsmateriaal zoals banden, riemen en kettingen waar ze in kunnen bijten. Ook hangen er ballen waar de varkens mee kunnen spelen.

  • Op diergezondheid scoort het bedrijf van Evert Jan en Maike punten omdat ze een zeer lage dierdagdosering hebben. Dit betekent dat ze weinig medicijnen gebruiken. Het bedrijf is volledig gesloten. Dit betekent dat zij geen varkens kopen. Alle dieren zijn op het bedrijf zelf geboren.

  • Op en rond het bedrijf is volop aandacht voor natuur. Randen van de akkers zijn ingezaaid met speciale bloemenmengsels, voor veel leefruimte voor insecten. Verder zijn er veel houtwallen en struiken geplant. Om de weidevogels optimaal de ruimte te geven in het weiland, werkt familie Van Roekel samen met de Agrarische Natuur Vereniging. Zij tellen jaarlijks de nesten en houden bij hoeveel eieren uitkomen.

  • Door de tijdschakelklok is het minimaal 6 uur per nacht donker in de stallen van Evert Jan en Maike. Zo voorkomen zij lichtvervuiling. De drachtige varkens lopen ’s zomers in de wei, een prachtig gezicht!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze