varkens- en melkveebedrijf familie van Roekel

Over varkens- en melkveebedrijf familie van Roekel

Lid geworden in december 2018

Wij zijn Evert Jan en Maike van Roekel en hebben een gemengd bedrijf aan de voet van de Grebbeberg, in Achterberg. Met plezier zorgen we dagelijks voor onze koeien, varkens en schapen. Samen met ons gezin genieten we volop van ons prachtige bedrijf, waar ook de vader van Evert Jan nog dagelijks meehelpt.

Het Grebbevarken
Onze varkens zijn bekend onder de streeknaam “Grebbevarken” Deze varkens zijn een kruising tussen de rassen Duroc en Pietrain. We zijn een gesloten bedrijf wat betekent dat we geen varkens van buiten aankopen. Alle biggen worden op ons eigen bedrijf geboren en grootgebracht. De drachtige zeugen hebben de mogelijkheid om buiten te lopen en een modderbad te nemen. Onze Grebbevarkens krijgen welfarewaardig voer, dat is voer dat geheel plantaardig is. Daarnaast krijgen ze dagelijks maïs en/of stro. In de stal is er veel afleidingsmateriaal voor de dieren beschikbaar. Zo zijn er banden, riemen en kettingen om in te bijten en hangen er ballen waar de dieren mee kunnen spelen.

Schapen
Naast het melkvee en de varkens hebben we ook nog een koppel schapen. In het vroege voorjaar worden de lammetjes geboren. De eerste week blijven ze samen met hun moeder in een eigen hokje. Maar zo gauw het weer het toelaat dartelen ze met zijn allen buiten in de wei.

Waarom zijn wij deelnemer van Boert Bewust?
Wij zijn deelnemer van Boert Bewust omdat we onze sector graag promoten. We zijn erg trots op onze dieren en laten graag zien hoe enorm we ons best doen om goed voor de varkens te zorgen.
Tegenwoordig spreekt men veel over ‘Natuur Inclusieve Landbouw’. Deze term zou eigenlijk omgedraaid moeten worden. ‘Landbouw Inclusief Natuur’ past helemaal bij ons. In onze bedrijfsvoering draait alles om duurzaamheid. Als wij niet goed voor onze grond zouden zorgen, dan zou de productie uitblijven.

Bijzonderheden

Wij doen aan weidevogelbeheer. Dat betekent dat we vogelnesten van bijvoorbeeld kieviten of grutto’s opsporen en afschermen voordat we het land bewerken. Zo kunnen de vogels ongestoord hun eieren uitbroeden en de jongen grootbrengen.

Benieuwd naar onze koeien? Bekijk hier meer informatie over de melkveetak.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur