melkvee-en varkensbedrijf familie Van Roekel

Over melkvee-en varkensbedrijf familie Van Roekel

Lid geworden in december 2018

Wij zijn Evert Jan en Maike van Roekel en hebben een gemengd bedrijf aan de voet van de Grebbeberg, in Achterberg. Met plezier zorgen we dagelijks voor onze koeien, varkens en schapen. Samen met ons gezin genieten we volop van ons prachtige bedrijf, waar ook de vader van Evert Jan nog dagelijks meehelpt.

Weidemelk

Onze koeien lopen, zodra het weer dit toelaat, zoveel mogelijk buiten. Een gedeelte van de koeien wordt gemolken met een melkrobot en zo kunnen ze zelf kiezen wanneer en hoe vaak ze gemolken willen worden. Ook tijdens de weidegang kan deze groep koeien heen en weer lopen naar de melkrobot. De andere groep wordt twee keer per dag gemolken in de melkstal. Deze groep koeien beweiden de weides die verder van de boerderij liggen. Onze weidemelk gaat naar Leerdammer, die er kaas van maakt. In de stal hebben de koeien een grote ventilator die, als dat nodig is, voor verkoeling zorgt. Verder zijn er twee elektrische koeborstels waar de koeien zich heerlijk mee kunnen borstelen. De boxen zijn voorzien van een dikke laag strooisel. Wanneer de koeien een kalfje krijgen gaan ze een paar dagen samen in een groot strohok.

Schapen

Naast het melkvee en de varkens hebben we ook nog een koppel schapen. In het vroege voorjaar worden de lammetjes geboren. De eerste week blijven ze samen met hun moeder in een eigen hokje. Maar zo gauw het weer het toelaat dartelen ze met zijn allen buiten in de wei.

Waarom zijn wij deelnemer van Vallei Boert Bewust?

Wij zijn deelnemer van Boert Bewust omdat we onze sector graag promoten. We zijn erg trots op onze dieren en laten graag zien hoe enorm ons best we doen om goed voor de dieren te zorgen.
Je hebt wellicht wel van gehoord van ‘Natuur Inclusieve Landbouw’. Deze term zou eigenlijk omgedraaid moeten worden. ‘Landbouw Inclusief Natuur’ past helemaal bij ons. In onze bedrijfsvoering draait alles om duurzaamheid. Als wij niet goed voor onze grond zouden zorgen, dan zou de productie uitblijven.

Bijzonderheden

In samenwerking met Agrarisch Natuur Beheer doen wij aan weidevogelbeheer en daarnaast hebben we ook enkele percelen met akkerrandenbeheer. We sporen vogelnesten van bijvoorbeeld kieviten of grutto’s op en beschermen deze. In de akkerranden kunnen de insecten zich uitleven. Zo kunnen de vogels ongestoord hun eieren uitbroeden en hun jongen grootbrengen. Bijkomend voordeel van akkerranden is, dat deze niet bemest worden. Daardoor is er ook minder uitspoeling richting het oppervlaktewater.

Naast koeien en schapen hebben wij ook hele bijzondere varkens. Je leest er hier meer over.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur