Melkvee-, varkensbedrijf familie E.J van Roekel

Over Melkvee-, varkensbedrijf familie E.J van Roekel

Wij zijn de familie van Roekel en hebben ons gemengde bedrijf aan de voet van de Grebbeberg, in Achterberg. Met plezier zorgen we dagelijks voor onze koeien, varkens en schapen.

Schapen

In het vroege voorjaar worden de lammetjes geboren bij onze 25 schapen. De eerste week zijn ze samen met hun moeder in een eigen hokje. Maar zo gauw het weer het toe laat dartelen ze met zijn allen buiten in de wei.

Weidemelk van de koeien

Ook onze 100 melkkoeien lopen in het weideseizoen zoveel mogelijk buiten. Twee keer per dag worden de koeien door Evert-Jan en zijn vader gemolken. De weidemelk gaat naar Leerdammer, die er kaas van maakt. Binnen in de stal hebben de koeien een grote ventilator die indien nodig voor verkoeling kan zorgen. Verder hebben ze een elektrische koeborstel waar ze zich heerlijk kunnen borstelen. Wanneer de koeien een kalfje krijgen gaan ze een paar dagen samen in een groot strohok.

Speciaal Grebbevarken

Naast de koeien en schapen hebben we ook 30 zeugen, het zogenaamde “Grebbevarken”. Dit is een kruising tussen Duroc en Pietrain. We zijn een gesloten bedrijf, dat betekent dat we geen varkens kopen, maar alle biggen op ons eigen bedrijf worden geboren en grootgebracht. De drachtige zeugen hebben de mogelijkheid om buiten te lopen en een modderbad te nemen. Onze Grebbevarkens krijgen welfarewaardige voeders, dat is voer dat geheel plantaardig is. Daarnaast krijgen ze dagelijks maïs en/of stro.

Bijzonderheden

Wij doen aan weidevogelbeheer. Dat betekent dat we vogelnesten van bijvoorbeeld kieviten of grutto’s opsporen en afschermen voordat we het land bewerken. Zo kunnen de vogels ongestoord hun eieren uitbroeden en de jongen grootbrengen.

Klik op de link voor meer info over de varkens van familie van Roekel