Welkom op de website van Vallei

melkvee-en varkensbedrijf familie Van Roekel

Wij zijn Evert Jan en Maike van Roekel en hebben een gemengd bedrijf aan de voet van de Grebbeberg, in Achterberg. Met plezier zorgen we dagelijks voor onze koeien, varkens en schapen. Samen met ons gezin genieten we volop van ons prachtige bedrijf, waar ook de vader van Evert Jan nog dagelijks meehelpt.

Weidemelk

Onze koeien lopen, zodra het weer dit toelaat, zoveel mogelijk buiten. Een gedeelte van de koeien wordt gemolken met een melkrobot en zo kunnen ze zelf kiezen wanneer en hoe vaak ze gemolken willen worden. Ook tijdens de weidegang kan deze groep koeien heen en weer lopen naar de melkrobot. De andere groep wordt twee keer per dag gemolken in de melkstal. Deze groep koeien beweiden de weides die verder van de boerderij liggen. Onze weidemelk gaat naar Leerdammer, die er kaas van maakt. In de stal hebben de koeien een grote ventilator die, als dat nodig is, voor verkoeling zorgt. Verder zijn er twee elektrische koeborstels waar de koeien zich heerlijk mee kunnen borstelen. De boxen zijn voorzien van een dikke laag strooisel. Wanneer de koeien een kalfje krijgen gaan ze een paar dagen samen in een groot strohok.

Schapen

Naast het melkvee en de varkens hebben we ook nog een koppel schapen. In het vroege voorjaar worden de lammetjes geboren. De eerste week blijven ze samen met hun moeder in een eigen hokje. Maar zo gauw het weer het toelaat dartelen ze met zijn allen buiten in de wei.

Waarom zijn wij deelnemer van Vallei Boert Bewust?

Wij zijn deelnemer van Boert Bewust omdat we onze sector graag promoten. We zijn erg trots op onze dieren en laten graag zien hoe enorm ons best we doen om goed voor de dieren te zorgen.
Je hebt wellicht wel van gehoord van ‘Natuur Inclusieve Landbouw’. Deze term zou eigenlijk omgedraaid moeten worden. ‘Landbouw Inclusief Natuur’ past helemaal bij ons. In onze bedrijfsvoering draait alles om duurzaamheid. Als wij niet goed voor onze grond zouden zorgen, dan zou de productie uitblijven.

melkvee-en varkensbedrijf familie Van Roekel

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Evert Jan en Maike vinden het belangrijk dat niet-boeren zien en horen hoe het er aan toe gaat binnen de melkveehouderij. Daarom zijn ze jaarlijks betrokken bij open dagen.

 • Het melkveebedrijf van Evert Jan en Maike van Roekel is zelfvoorzienend in ruwvoer. Dit betekent dat zij zelf over voldoende grasland beschikken om de koeien te voeren. Er is voldoende grond om de mest van de koeien kwijt te kunnen. Zo is er geen transport nodig voor het voer of de mest.

   

 • Op het onderdeel energie scoort het bedrijf van Evert Jan en Maike punten omdat ze groene stroom gebruiken. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor het terugbrengen van kosten. Bij de melkveehouderij wordt er gebruik gemaakt van een platenkoeler. Deze koelt de melk voor het de tank in gaat.

 • Dierwelzijn staat hoog in het vaandel. De melkkoeien hebben diepstrooiselboxen en de koeien die moeten kalven doen dit in een ruimte met stro. Om zichzelf te kunnen krabben hangen meerdere koeborstels verspreid in de stal.

 • Op het gebied van diergezondheid scoort het bedrijf van Evert Jan en Maike punten omdat ze een zeer lage dierdagdosering hebben. Dit betekent dat zij weinig medicijnen gebruiken. Om de vloer en dus de klauwen van de koeien schoon te houden rijdt er een mestrobot in de stal. Het bedrijf is volledig gesloten. Dit betekent dat er geen dieren van buitenaf worden aangevoerd. Alle koeien zijn op het bedrijf zelf geboren.

 • Op en rond het bedrijf is volop aandacht voor natuur. Randen van de akkers zijn ingezaaid met speciale bloemenmengsels, voor veel leefruimte voor insecten. Verder zijn er veel houtwallen en struiken geplant. Om de weidevogels optimaal de ruimte te geven in het weiland, werkt familie Van Roekel samen met de Agrarische Natuur Vereniging. Zij tellen jaarlijks de nesten en houden bij hoeveel eieren uitkomen.

 • Door een tijdschakelklok is het minimaal 6 uur per nacht donker in de stallen van Evert Jan en Maike. Op deze manier wordt er rekening gehouden met lichtvervuiling. Het melkvee krijgt in de zomer weidegang.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze