Melk- en Pluimveehouderij VOF Veller

Over Melk- en Pluimveehouderij VOF Veller

Lid geworden in december 2018

In 1964 zijn de ouders van Arie Blom in Barneveld begonnen met een melkveehouderij in combinatie met een pluimveehouderij. In de loop der tijd zijn de kippen verdwenen en de koeien gebleven.

In 2005 zijn Arie en Christa met het bedrijf verplaatst naar de Glind met het melkvee en toch ook weer kippen. Toen nog in de kooi. In diezelfde tijd is er een nieuwe koeienstal gebouwd, waar momenteel 100 koeien gemolken worden met twee melkrobots. De koeien mogen in de zomer naar buiten, maar als het erg warm is blijven ze zelf toch vaak liever binnen. Logisch, want in de stal is veel licht, lucht en ruimte. Ook is het dak geïsoleerd en hangen er ventilatoren waardoor het binnenin de stal lekker koel blijft.

Vernieuwingen
In 2010 is er een nieuwe volièrestal gebouwd voor 30.000 legkippen. Onze kippen hebben een beter leven keurmerk en kunnen in speciale omheinde weides overdag lekker buiten scharrelen.
In 2016 is één van de volièrestallen omgebouwd tot een stal voor 17800 vleeskuikens. Onze kuikens vallen onder conceptkip. Dit betekend dat deze dieren meer ruimte hebben dan de minimale eis. De vleeskuikens zijn een traag groeiend ras wat inhoud dat ze niet met 7 weken naar de slacht gaan, maar dat ze 12 weken de tijd krijgen om te groeien.

Diergezondheid
Elke 2 maanden komt de dierenarts langs om zowel de leghennen als de kuikens in de gaten te houden. Ook onze koeien krijgen dan indien nodig controle. Dit intensieve contact met de veearts zorgt ervoor dat we zeer weinig uitval hebben van dieren en dat we nagenoeg geen antibiotica hoeven te gebruiken.

Bijzonderheden

Onze motivatie om deel te nemen aan Boert Bewust is dat we graag zelf ons verhaal willen vertellen. We zijn erg trots op ons bedrijf en hebben niets te verbergen. Wil je een keer een kijkje nemen op de boerderij? Mail dan naar Mail dan naar vofveller@gmail.com.

Wij zijn ook te volgen op twitter: @christa_blom

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur