Welkom op de website van Vallei

Kalverhouderij van Dijk

Wij zijn Nelinne en Martien van Dijk en sinds 1992 zijn wij de trotse eigenaar van onze kalverhouderij in Stroe. In de beginjaren hadden we 633 kalveren die allemaal in boxen stonden. De daaropvolgende jaren stonden in het teken van renoveren en nieuwbouw. Op dit moment hebben we in onze twee stallen, ruimte voor 1250 kalveren.

Sinds 2010 wordt het water voor de kalveren verwarmd door een houtkachel wat gevoed wordt met houtbrok. Van deze investering hebben we al heel veel plezier gehad.
In 2016 is alle verlichting in de stallen vervangen voor Led verlichting en tijdens de renovatie van het dak zijn er meer lichtplaten bijgekomen waardoor overdag minder tot geen verlichting meer gebruikt hoeft te worden. Zo blijven we steeds bezig met het bedenken van manieren om het bedrijf op een optimale manier te laten draaien.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kalverhouderij willen we graag lezen/horen/zien, of het nu gaat om ventilatie of een nieuwe vloer die de welzijn van kalveren ten goede komt. Om op een gezonde manier te kunnen boeren moet je mee draaien in vernieuwing. Door veel om ons heen te kijken zien we bij ons eigen bedrijf ook punten die we graag willen vernieuwen.

Deelname Boert Bewust
Door mee te doen met Vallei Boert Bewust willen we burgers graag laten zien hoe de kalveren bij ons leven op ons bedrijf. Mensen mogen weten hoe onze dieren leven en verzorgd worden. Het is tenslotte ook hun eten. Openheid van ons als kalverhouderij, daar hebben recht op.

Kalverhouderij van Dijk

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Martien helpt ook bij andere Vallei Boert Bewust deelnemers bij activiteiten. Er zal 1x per 2 jaar een open dag voor burgers worden georganiseerd.

  • Er is een opvangmogelijk voor het water dat afkomstig is van de opslag van de mais. Hierdoor wordt voorkomen dat vervuilde stoffen in het oppervlakte water terechtkomen.

  • Om energie te besparen wordt er gebruik gemaakt van een frequentie regelaar. Het sturen van de ventilatoren met een frequentie regelaar heeft als voordeel dat het stal klimaat beter kan worden gecontroleerd. Ook is door de frequentie regelaar de ventilatie nauwkeuriger te regelen. Voor het verwarmen van het water voor de bereiding van de melk voor de kalveren, is er een biomassakachel aanwezig. Er wordt groene stroom gebruikt

  • Er zijn verschillende aspecten die een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van de kalveren. Er is bijvoorbeeld een ziekenboeg met stro waar een ziek kalf in rustige en comfortabele omgeving weer kan herstellen. Alle kalveren kunnen onbeperkt water drinken. Ook is het dak geïsoleerd, waardoor het klimaat binnen in de stal minder wordt beïnvloed door het seizoen. De kalveren hebben meer ruimte dan wettelijk verplicht is.

  • Martien en Neline proberen zo min mogelijk medicijnen te verstrekken aan de kalveren. De hoeveelheid medicijnen ligt veel lager dan wat is. Per stal komen de dieren maximaal uit 1 landen. Hierdoor wordt voorkomen dat er insleep is van ziektes.

  • Om de natuur een handje te helpen zijn er struiken voor de erfvogels. Daarnaast zijn op het bedrijf zwaluwen te vinden. Zij vinden het fijn om in de schuren een nestje te bouwen.

  • Meer dan 50% van het overschot van de mest wordt geleverd aan de SMG. Meer dan 10% boven het percentage van de vastgestelde verwerkingsplicht van afgevoerde bedrijfsoverschot wordt verwerkt.

  • De dode dieren worden onder een kap op de kadaverplaats gelegd. Er is een landschapsplan opgesteld. De bomen en struiken zijn conform dit plan aangeplant.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze